Drugsgerelateerde overlast nog erg relevant in Utrecht-Zuid

Drugsgerelateerde overlast nog erg relevant in Utrecht-Zuid

Foto: Jason Hochman

UTRECHT – De drugsgerelateerde criminaliteit cijfers in Utrecht zijn de laatste jaren omlaag gegaan volgens het CBS. Niettemin, geven meerdere incidenten en meningen aan dat er nog zeker sprake is van drugsgerelateerde overlast. 

Bijna een week geleden werden twee jonge straatdealers aangehouden in Utrecht. De jongste van de twee is 18 jaar oud en komt uit Utrecht-Zuid. Na een onderzoek werd een grote hoeveelheid contant geld, een kleine hoeveelheid hasj en diverse goederen die wijzen op de handel in en het vervaardigen van drugs gevonden, meldde de politie. 

Het incident begon verschillende conversaties zowel binnen de Utrechtse gemeente als tussen de Utrechtse bewoners. De politie en de gemeente maken zich vooral zorgen over de aanwas van jongeren in de drugshandel. Meerdere initiatieven zijn daarom ook genomen door de gemeente. Met milieuvriendelijke krijtspray worden er teksten op straat geverfd en scholen zijn aangeraden om het thema te bespreken in de klas. 

Inspirerende tekst tegen de drugshandel

Tekst tegen de drugshandel in Utrecht.  Foto: Straatwaarde(n)

In Utrecht-Zuid, zijn er verschillende meningen naar boven gekomen. Een aantal ouders van kinderen op De Maaspleinschool in Rivierenwijk hadden erg sterke gevoelens over de drugsgerelateerde criminaliteit in hun buurt. “Wanneer mijn oudste zoon een voetbaltraining heeft in de avond breng ik hem meestal met de auto. Ik voel me niet helemaal comfortabel om hem alleen op pad te sturen met het soort mensen dat op straat lopen op dat tijdstip,” zei een bezorgde moeder. Een andere moeder gaf toe dat ze soms heeft overwogen om te verhuizen vanwege al het overlast. 

Toch, was niet iedereen negatief. “Ik heb nooit ergens last van gehad. Als er überhaupt drugshandel is, dan heb ik er niks van gemerkt,” vertelde een man uit Lunetten. Een vrouw uit Hoograven gaf aan dat het vooral ligt aan de buurt waar je woont. Zij vertelde dat toen ze woonde in Kanaleneiland ze veel last had van drugsgerelateerde criminaliteit. Maar, sinds haar verhuizing naar Hoograven, heeft zij eigenlijk nergens meer last van gehad. 

Drugsgerelateerde overlast is nog steeds een issue in Utrecht-Zuid. In de komende maanden zal blijken hoe de gemeente en de politie het probleem verder gaan aanpakken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *