Mondkapjes deel van je outfit geworden

Mondkapjes deel van je outfit geworden

Philharmonie Haarlem Foto: theater.nl

HAARLEM – Theaters, bioscopen en musea weer open brengt een opluchting voor velen, maar lijkt stroef te gaan voor theaters in Haarlem. ‘Kleine zalen vullen is niet makkelijk in een tijd waar niemand naast elkaar wil zitten’. Zegt Edwin van Balken, algemeen directeur van de Stadschouwburg & Philharmonnie. Mondkapjes zijn een nieuw accessoire geworden die iedereen bij zich heeft en dezelfde prioriteit krijgt als je portemonnee en telefoon. Na ruim een maand dicht te zijn geweest zijn er veel positieve veranderingen gekomen. Minder besmettingen en dus vindt de rijksoverheid het een goed plan om de cultuursector weer open te laten gaan. 

De theaters, bioscopen en musea zijn een week open en dat is vrij opgemerkt gegaan voor veel mensen. Maar gevolgen heeft het wel lijkt het. De Corona gevallen zijn weer omhooggegaan volgens het CBS, van 4.606 op 19 november naar 6.062 gevallen op 22 november. 

Bij Pathé Haarlem vinden ze het fijn dat ze weer open mogen. Ook al moet het met een mondkapje, de bezoekers zijn ook blij dat zij weer naar de film kunnen. Een vrouw zegt: ‘Ik ben blij dat ik er even uit kan, de kinderen zijn thuis gebleven voor vanavond. Dat was hard nodig na zo lang zijn opgesloten te zijn geweest’. 

Philharmonie Haarlem is erg tevreden dat het weer open mogen maar heeft veel geannuleerde optredens en voorstellingen. De eerste week van heropening is er niks gebeurd, er zijn geen optredens en voorstellingen geweest. De directie heeft zich klaar gemaakt voor kleinere voorstellingen voor een kleiner publiek.  

Algemeen directeur van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem Edwin van Balken zegt: ‘Het is fijn om weer open te mogen maar dat betekent niet dat we weer volle zalen kunnen trekken.’ Verder vertelt hij dat het moeilijk is om mensen weer terug het theater in te krijgen. ‘Het lijkt erop dat mensen bewuster zijn geworden van Corona dan voorheen. Ze nemen het een stuk serieuzer dan een paar maanden geleden’. Aldus van Balken. 

Musea doen het relatief goed. Het Teylersmuseum lijkt bijna weer op volle toeren te draaien voor zo ver dat kan en hetzelfde geld voor het Frans Hals Museum. Fotogalerie De Gang heeft een nieuwe expositie waar veel aandacht voor is en de mensen stromen binnen. 

Ondanks dat de Corona gevallen de eerste paar dagen stegen lijkt het nu weer af te vlakken volgens de cijfers van het CBS. Het ziet er naar uit dat de heropening van de cultuursector weinig impact heeft gehad op de totale cijfers en bewijst hier mee dat zij kunnen omgaan, zolang iedereen zijn of haar outfit compleet heeft. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *