Er zijn veel verhalen van stalking, maar we horen ze niet allemaal.

Er zijn veel verhalen van stalking, maar we horen ze niet allemaal.

Fotograaf: Lotte Kloos

ENSCHEDE – In de rechtbank heeft de Enschedese man, die verdacht wordt van stalking, eind november te horen gekregen dat hij nog zo’n 90 dagen in de gevangenis moet blijven zitten. Stalking is een misdrijf dat alleen kan worden vervolgd wanneer er een aangifte wordt gedaan. Bij Daphne waren er twee aangiften nodig voor de politie iets deed.  

De Enschedese man die al eerder is veroordeeld voor belaging krijgt een verlenging van 90 dagen. Deze dagen zijn een maximale periode die kan worden gevorderd tot een strafzaak moet worden behandeld. Hij heeft de Hengelose zakenvrouw Sevilay Luiken-Dalli lastiggevallen, bedreigd en zwart gemaakt. Hiervoor gebruikt hij willekeurig gekozen namen of was hij anoniem. Daarnaast heeft hij de naam van zijn slachtoffer gebruikt voor talloze sociale media-accounts en sekssites.  

De cijfers van het CBS laten zien dat in 2019 de geregisterde gevallen (ongeveer 4010) van stalking fors gestegen was ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen waren er 2975 gevallen geregistreerd bij de politie. Het is voor de politie vaak lastig om een persoon te beschuldigen van belaging, de wettelijke benaming voor stalking, en het is daarom van groot belang dat de slachtoffers genoeg bewijs verzamelen.  

Het verhaal van Daphne laat zien dat het niet altijd makkelijk gaat om aangifte te doen en er dan op te vertrouwen dat de politie zijn werk meteen goed doet. Zij werd langer dan een jaar gestalkt door haar ex-partner. Aan het einde van de relatie kregen we steeds vaker ruzie, voornamelijk omdat hij veel drank en drugs begon te gebruiken’. Nadat de relatie van Daphne eindigde stond de telefoon van haar ouders, waar ze destijds nog woonde, op roodgloeiend. ‘Hij bleef contact met me opzoeken door middel van nieuwe sociale media-accounts, emailadressen en zelfs via zijn moederIk deed aangifte bij de politie maar er werd niks mee gedaan. Hij zocht me op wanneer ik aan het werk was en stuurde mij op mijn verjaardag, Valentijnsdag en met Kerstmis cadeau’s.’  Dit vond ze te gek en voor de tweede keer deed ze aangifte. Na drie weken kreeg ze plots de politie aan de telefoon die aangaf dat haar zaak door de vakantiedrukte en het te kort aan personeel niet opgepakt was. ‘De politie vond het uiteindelijk niet meer nodig om contact met hem op te nemen om hem te waarschuwen. Ik kon niks doen aan het personeel te kort en wilde gewoon dat ze contact met hem opnamen. Dit heeft de desbetreffende agent dan ook gedaan’.  Daphne haar ex-partner heeft sinds het contact met de politie geen contact meer met haar opgenomen.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *