Edje Raketje gaat toch open na vuurwerkverbod en afraden van Ed Raket

Edje Raketje gaat toch open na vuurwerkverbod en afraden van Ed Raket

Edwin de Vries opent de vuurwerkzaak van zijn vader. Van Ed Raket naar Edje Raketje. Foto: Rick Woudenberg

APELDOORN – Edje Raketje klinkt u misschien vreemd in de oren. Maar nadat ‘Ed Raket’ en zijn vrouw hun vuurwerkzaak liever dicht hadden gewild besloot zoon Edwin de Vries de zaak toch te openen, maar dan als Edje Raketje. De 17-jarige Edwin junior heeft 2020 beleefd als een vreselijk jaar en hij had gehoopt dit jaar in ieder geval goed af te sluiten met een knaller. Na het aangekondigde vuurwerkverbod leek daar ook een streep door te zijn gezet. Toch wil Edwin er nog wat van maken en opent hij Edje raketje voor categorie 1 vuurwerk. 

Anders dan verwacht

“Ik had ons liever anders open zien gaan. Met categorie 2 vuurwerk en niet alleen met categorie 1. Mensen zijn vaak teleurgesteld want er is zeker vraag naar categorie 2 vuurwerk. Mensen willen er in die coronaperiode graag uit en lekker vuurwerk afsteken. We hadden nog nooit zoveel bestellingen als dit jaar. Maar we moesten die bijna allemaal annuleren. Dat is zo pijnlijk. Maar wij hebben gelukkig genoeg voorraad categorie 1 vuurwerk om in ieder geval te deuren te openen. Dat geluk heeft niet iedereen. Maar het meerderdeel van onze klanten ziet categorie 1 vuurwerk als kindervuurwerk. Dus veel klanten vallen daarmee weg.”  

Winst maken

“De kosten dekken gaat daarom helaas niet lukken, laat staan winst maken. We hebben de kosten van de huur, de bunkers en het onderhoud van alle veiligheidsvoorzieningen. Maar ik wil toch opengaan. Ik heb liever toch dat klantencontact dan niks. Ik ben eigenlijk ook bang dat we geen vergoeding krijgen vanuit de overheid. En als we dat wel krijgen verwacht ik niet veel. Misschien kunnen we de schade er alleen mee beperken.”  

Andere ondernemingen

“Behalve het inkomstenverlies uit Ed Raket hebben we nog veel meer verliezen van onze andere bedrijven. Met onze veertien kermisattracties hadden we normaal gesproken op 180 kermissen gestaan. Dit zijn er veertien geworden. Verder hebben we nog Ed Toilet. Daarmee zetten we overal mobiele toiletten neer. Dat is dit jaar vrijwel stilgevallen. Het is echt dramatisch”  

Vuurwerkverbod

“Ik betwijfel of het vuurwerkverbod zijn vruchten gaat afwerpen. Ik vrees dat meer mensen carbid gaan afsteken en dat er veel illegaal spul van over de grens ons land inkomt. Ik ben bang dat het averechts gaat werken.”  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *