Wim Willems streeft naar ‘smart city’ Apeldoorn en neemt deel aan nieuwe City Deal

Wim Willems streeft naar ‘smart city’ Apeldoorn en neemt deel aan nieuwe City Deal

Wethouder Wim Willems die de City Deal ondertekent in een live-uitzending. Foto: Youtube kanaal Future City Foundation

APELDOORN – Apeldoorn doet mee aan de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Dit is een samenwerking tussen 51 verschillende partijen om de transitie van digitalisering en technologisering in steden handen en voeten te geven. Afgelopen donderdag ondertekende wethouder Wim Willems de deal. Smart city zit tevens in zijn portefeuille.  

Deze City Deal, georganiseerd door Agenda Stad, houdt in dat deze 51 partijen bestaande uit provincies, bedrijven, maatschappelijke organisaties, gemeenten en een waterschap samen gaan nadenken over twaalf complexe smartcityvraagstukken. Deze vraagstukken gaan over hoe je als stad en stedennetwerk optimaal gebruik maakt van technologie. Dit willen ze doen door verschillende processen in steden te optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan datastrategie, stadvormgeving, verdienmodellen en privacy waarborgingPrincipes van deze deal is dat de stad democratischer en duurzamer wordt.  

Wim Willems 

Het is niet geheel verbazingwekkend dat Apeldoorn ook meedoet met dit initiatief van Agenda Stad. Want naast de grote initiatiefnemer Agenda Stad is G40 ook grondlegger van dit project. Wethouder Wim Willems, die smart city in zijn portefeuille heeft, is ook voorzitter bij G40. Deze organisatie is belangenbehartiger en functioneert als kennisdeler voor 40 grote steden. Hierdoor waren de lijntjes kort tussen Apeldoorn en deze City Deal. Tijdens de webinar van Agenda Stad zegt Willems: ‘Iedereen is op zoek naar haalbare en schaalbare tools om de smart city tastbaar te maken. Dat gaan we samendoen. We werken aan een toolbox. Dat hebben we nodig want dan kunnen we echt aan de slag om onze steden slimmer en duurzamer te maken.’ 

Haalbaar, schaalbaar en deelbaar 

Instrumenten waar flink de nadruk op wordt gelegd in dit project zijn haalbaar, schaalbaar en deelbaar. Ondanks dat er 15 gemeenten meedoen met deze City Deal houden ze de plannen niet voor zichzelf. De plannen moeten een resultaat opleveren wat toepasbaar is in de praktijk en er moet zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van bestaande uitgangspunten zodat de ideeën schaalbaar zijn. Hierdoor kunnen andere steden een voorbeeld nemen aan deze City Deal en hun stad ook innoveren met technologie. 

Agenda Stad 

Initiatiefnemer Agenda Stad is een interbestuurlijk programma dat door de regering in 2015 is bedacht. Hun doel is om te zorgen voor innovatie van Nederlandse steden. Zij werken aan de hand van ‘City Deals’. Hiermee koppelen ze gemeenten met de juiste ministeries, bedrijven en maatschappelijke organisaties zodat ze samen sneller kunnen komen tot innovatieve ideeën en oplossingen voor veranderopgaven en maatschappelijke vraagstukken. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *