Voorzitter Jan Veeneman over het tijdelijk sluiten van CSV Apeldoorn en over de coronaperiode

Voorzitter Jan Veeneman over het tijdelijk sluiten van CSV Apeldoorn en over de coronaperiode

Voorzitter Jan Veeneman voor de lijst van sponsors die juist nu zo onmisbaar zijn. Foto: Rick Woudenberg

APELDOORN – Voetbalvereniging CSV Apeldoorn heeft de deuren voor onbepaalde tijd gesloten. Dit doordat de landelijke besmettingscijfers flink zijn toegenomen en het Christelijk Lyceum met een corona uitbraak heeft te kampen. Veel leden van CSV zitten op deze middelbare school. De voorzitter van CSV Jan Veeneman vertelt over het sluiten van het sportcomplex en over hoe CSV de coronaperiode doormaakt. 

“Het voelt niet goed om de kinderen hier gezellig te laten voetballen, terwijl ze niet bij elkaar in de klas mogen zitten,” zegt Veeneman. Hij doelt hiermee op de sluiting van het Christelijk Lyceum door zeker 43 coronagevallen waar nog geen aanwijsbare bron voor is gevonden. “Ondanks de maatregelen bij de volwassenen om de verspreiding tegen te gaan voetbalt de jeugd gewoon lekker door. Zij dragen soms zonder er last van te hebben toch het virus bij zich en verspreiden het buiten de club verder”. Met dit op het oog en de landelijk stijgende besmettingscijfers neemt het bestuur hun verantwoordelijkheid.  “Ik vind het zeker geen leuke beslissing en ik hoop dat we na de schoolvakantie weer open kunnen. Ik hoop dat we in de winterstop nog activiteiten kunnen faciliteren voor de jeugd” Veeneman verwacht dat de maatregelen vanuit het kabinet sowieso nog strenger gaan worden. “Ik verwacht dat wij één van de voorlopers zijn”. 

Het amateurvoetbal is zwaar getroffen door de maatregelen van het kabinet. Ondanks dat Veeneman de maatregelen helemaal niet leuk vindt begrijpt hij ze wel. “Ik heb me laten vertellen dat de kans op besmetting tijdens een contactsport als voetbal redelijk aannemelijk isDaarom zijn de regels belangrijk. Maar wat je toch vaak ziet gebeuren is dat er volgens de regels is getraind, maar spelers na afloop alsnog zonder afstand met elkaar omgaan. Daar heb je gewoon geen controle op. Het zijn niet zozeer de maatregelen die niet werken, maar het gedrag wat we moeten aanpassen.”  

Onlangs heeft de KNVB aangegeven dat het voor veel amateurverenigingen ‘2 voor 12’ is. Veel amateurverenigingen zouden financieel flink in de problemen zitten, maar dat valt voor CSV nog mee. “Wij hebben qua liquiditeit geen probleem. Dat komt mede doordat we veel regelingen hebben met de overheid en de bank. Maar als de situatie in de periode vanaf mei tot augustus nog steeds zoals nu is kan het wel spannend gaan worden.” De kantine is voor een amateurvereniging één van de belangrijkste inkomstenbronnen. In een goede week zet CSV vijf tot zes duizend euro om in de kantine en dat lopen ze nu dus maandenlang mis. Inkomsten uit sponsoring is gelukkig nog geen probleem geeft Veeneman aan. “Veel sponsors zijn betrokken bij de club en zijn daarom sponsor geworden. We merken dat ze ons ook nu heel erg steunen. Eén horecasponsor heeft uitstel van betaling aangevraagd, maar die blijven wel sponsor terwijl ze het zo zwaar hebben.” 

CSV probeert er alles aan te doen om leden niks te laten merken van de financiële klap. “Ik kan me voorstellen dat als het echt lang duurt er misschien een eenmalige coronabijdrage nodig is, maar ik hoop het niet. Een andere manier om leden de kans te geven om te helpen zijn acties zoals de oliebollenverkoop en de online kerstbingo. “Dit is iets wat jaarlijks voorkomt, maar nu doen we het wel bewust. Dat is om de verbinding met de mensen te houden en om toch nog wat centjes binnen te sprokkelen.” Voor dit jaar valt de financiële schade mee. De club draait zowat quitte. Voor volgend jaar wordt er begroot op een verlies van veertig tot vijftig duizend euro, maar die kan nog worden opgevangen door een buffer. Veeneman geeft aan dat CSV de deuren waarschijnlijk niet officieel hoeft te sluiten, maar hoopt dat het einde van deze periode in zicht is. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *