Sfeerverslag ‘Kerst in de crypte’ in de Sint-Bavokerk

Sfeerverslag ‘Kerst in de crypte’ in de Sint-Bavokerk

'Kerst in de crypte', foto: Britt Burgers

HAARLEM – In de ondergrondse gangen van de Haarlemse koepelkathedraal Sint-Bavo is vanaf 13 december iets bijzonders te zien. Dit is namelijk de unieke feestelijke beleving ‘Kerst in de crypte’ waar een wonderlijke miniatuur kerstwereld te zien is, samen met allerlei verschillende kerstgroepen. 

 Bij binnenkomst in de prachtige Sint-Bavo aan de Leidsevaart is er een Indonesische Heilige Mis bezig. De ingang van de ondergrondse gangen is achter in de kerk, waardoor men door de schitterende kathedraal kan lopen. Terwijl bezoekers luisterend naar de mis naar achter lopen, kunnen ze genieten van de prachtige binnenkant van het bouwwerk. 

 Eenmaal ondergronds begint het magische kerstschouwspel. Het eerste wat er te zien is aan de rechterkant van de gangen is een miniatuur voetbalveld waar besneeuwde boompjes en huisjes omheen staan, samen met het begin van de 80 meter rails voor modelspoortreinen. De vrolijke kerstmuziek en versierde kerstbomen in de gangen verhogen de bijzondere beleving. Een vrouw kijkt samen met haar man verwonderd om zich heen naar alle lichtjes en miniaturen, overal is wel wat te zien.
Aan de linkerkant van de passages zijn inhammen waar je in een rondje doorheen loopt. In deze inhammen liggen rond de 300 verschillende kerstgroepen vanuit de hele wereld. Al deze kerstgroepen bestaan uit verschillende materialen, zoals hout, klei en keramiek, en groottes.   

Aan de rechterkant loopt de rails door en hieraan liggen allerlei verschillende mini kerstdorpen. Na het voetbalveld kom je een skipiste tegen met miniatuur figuren die skiën en snowboarden, en een echt werkende skilift. Terwijl je zigzaggend de gangen doorloopt kom je nog veel meer prachtigs tegenDe Elfstedentochtdorpen, een Kerstdorp en Santa’s Wonderland zijn allemaal aanwezig. Bij elk dorpje staan toeschouwers het schouwspel te bewonderen. Overal worden foto’s gemaakt en wordt er gewezen naar het miniatuurspel om iets te laten aan de ander. ‘Kijk, de trein stopt écht bij het station!’ zegt een jongen lachend tegen zijn vriendin.  

Elk dorp is prachtig verlicht en versierd en overal zijn verhalen te zien, zoals figuurtjes in een jacuzzi in een besneeuwde grot en een huis dat in de brand staat. Verder is er een kermis met een werkend draaimolen, botsautootjes en een reuzenrad. Er is een fontein met echt water en zelfs het Noorderlicht is te zien. De vrijwilligers van NZH-Hobbyclub hebben er met veel aandacht en zorgvuldigheid aan gewerkt, en dit is duidelijk te zien. Gedurende het bezoek blijven de treintjes langsrijden en waan je je steeds meer in een kerstsfeer.   

Wanneer het bezoek is afgelopen kan je nog een klein stukje geschiedenis lezen over de gangen en loop je naar boven. Je komt in het midden van de Sint-Bavo te boven waardoor je nog kan nagenieten van de mooie kathedraal.  

‘Kerst in de crypte’ heeft twee dagen na opening haar deuren helaas eerder moeten sluiten door de aangepaste coronamaatregelen. Na dezlockdown gaat de voorstelling verder onder de naam ‘Winter Wonderland’, daar wordt later meer bekend over gemaakt. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *