De Gerbrandytoren straalt als nooit te voren: “Ons licht in deze duisternis”

De Gerbrandytoren straalt als nooit te voren: “Ons licht in deze duisternis”

De Gerbrandytoren is vanaf kilometers afstand te zien omdat de lampjes die er in hangen zo fel zijn. Foto: Thijmen Sies

IJSSELSTEIN – De Gerbrandytoren is voor de 22ste keer omgetoverd tot de grootste kerstboom ter wereld. De 120 lampjes die zijn gekoppeld aan de bedrading van de zendmast werden afgelopen zaterdag aangestoken.

Voor de eerste keer sinds 1992 vond het ontsteken van de ‘boom’ plaats zonder publiek. RTV Utrecht zond het evenement genaamd ‘Schijn een lichtje op mij’ live uit via YouTube en was ook op de tv-zender van de regionale omroep te bekijken. Het nog geen halfuur durende programma werd gepresenteerd door Anne-Marie Verhagen.

Betekenis

De “bijzondere kerstuitzending” was goed opgevuld. Het begon met de vraag aan bekend en onbekend Nederland wat de boom voor hen betekend. Een kleine greep uit alle lovende reacties: “Het leukste ding van het hele jaar”, “De mooiste boom van Europa en de wereld”, “Hartstikke gezellig”, “Zonder IJsselsteinse boom geen kerst”, en de mooiste van Wolter Kroes: “Hij geeft het gevoel van liefde, kerst en vooral van hoop”.

Ook de burgemeester van IJsselstein, Patrick van Domburg, verscheen in de uitzending: “Het is voor een burgemeester een eer om zoiets in je stad te hebben. Ik weet zeker dat elke voorganger die ik heb gehad, dit als hét hoogtepunt heeft beschouwd. Dit jaar is de boom letterlijk ons licht in deze duisternis.”

Geschiedenis

Ook de geschiedenis van de zendmast kwam aan bod. De toen 350 meter hoge constructie werd in 1960 gebouwd en functioneert tot op heden als radio- en televisiemast. Begin jaren ’90 borrelde het idee van de “reuzekerstboom” op in de hoofden van de broers Ton en Martin Westland. Elektronicaconcern Philips had toen net nieuwe autolampen uitgevonden en wilde de broers graag helpen waarheid te maken van hun idee. Het bedrijf zag het project als goede manier om reclame te maken voor hun nieuwe product.

De grootste kerstboom heeft helaas een paar jaar niet kunnen stralen. Hier wordt ook in de uitzending op ingezoomd. In 1999 en 2001 kon de boom niet aan vanwege te hoge kosten. In 2008 had dit ook kunnen gebeuren, maar toen schoot Gordon te hulp door 5000 euro te doneren aan de Grootste Kerstboom. En in 2017 vernietigde een blikseminslag driekwart van de lichten, waarop werd besloten de boom vanaf de grond te verlichten.

In de studio

“In januari gaan we alweer beginnen. Het is vooral een klus om al het geld bij elkaar te halen, maar er is ook ieder jaar wel een technische uitdaging”, aldus Mieke Kromwijk, voorzitter van stichting Grootste Kerstboom, aan tafel bij Verhagen. Met veertien man beklimmen werkers de toren en plaatsen de 120 lampen op de tuidraden van de Gerbrandytoren. Daar trekt men een hele week voor uit.

Er volgden nog enkele mooie, ontroerende verhalen rond de grootste kerstboom ter wereld en toen was het eindelijk zo ver: het aftellen naar de ontsteking. “Proost!”

De verlichte Gerbrandytoren is te bewonderen in IJsselstein en omstreken tot 6 januari 2021. Ook een ritje over de A2 voldoet, let goed op bij afslag naar IJsselstein en Nieuwegein. Vanaf de A27 moet je goed kijken, maar ook daar kun je, bij Nieuwegein, de boom zien schitteren!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *