Eurosonic Noorderslag (ESNS) dit jaar online

Eurosonic Noorderslag (ESNS) dit jaar online

Vorig jaar zette Italiaans producertrio Meduza de zaal van Huize Maas nog op zijn kop. Foto: Bart Heemskerk

GRONINGEN- Normaal gesproken is het rond deze tijd topdrukte in Groningen: Volgeboekte hotels en volle kroegen met livemuziek, met als hoogtepunt de uitreiking van de popprijs. Dat die taferelen dit jaar uitblijven vindt festivalmanager Peter Sikkema jammer, maar hij is zeer tevreden met hoe het festival tot nu toe verloopt: ‘We zijn dichtbij onszelf en de essentie gebleven.’ Namelijk opkomende Europese artiesten in de schijnwerpers van het grote publiek zetten. Nog tot 16 januari kunnen we genieten van online optredens.  

 

De echte festivalsfeer moeten we dit jaar nog even missen. Volgens Peter is het moeilijk om de sfeer van een volle kroeg of concertzaal online over te brengen. ‘Het evenement is vooral bedoeld voor de muziekindustrie om te netwerken. We hebben chatfuncties opgezet waarbij ook één-op-één contact mogelijk is.’, zegt Peter. Dat online contact verloopt goed. Er zijn al duizenden interacties geweest tussen artiesten en mensen uit de muziekindustrie, bijvoorbeeld festivalboekers en mensen van de radio. ‘Het doel van Eurosonic is om Europees talent te laten zien aan grote festivals en om ervoor te zorgen dat ze worden opgemerkt door radiostations.’  

 

 

Echte headliners heeft het festival niet. ‘We programmeren niet op headliners’, zegt Peter. ‘Normaal gesproken hebben we wel grote acts nodig die de grote zalen kunnen vullen, maar we hebben geen -ik noem maar wat- Chef’Special nodig om de kar te trekken.’ Doordat Eurosonic een showcasefestival is hoeven ze niet zoveel mogelijk kaartjes te verkopen. ‘Het gaat puur om de inhoud van de kleine bands’ benadrukt Peter.  

 

De kleine bandjes worden geselecteerd door de programmacommissie van het festival. ‘In die commissie zitten een aantal hele goede scouts met veel kennis van Nederlandse en Europese muziek’, vertelt Peter trots. ‘Daarnaast luisteren we goed naar tipgevers als radiomensen en zaaleigenaren.’ Daarnaast kunnen artiesten zichzelf ook inschrijven en eigen materiaal aandragen. ‘Dat zijn vaak duizenden bands, maar alles wordt beluisterd’, zegt Peter 

 

Op de website van ESNS zijn de bands te zien. Alle acts nemen van tevoren een optreden op van een kwartier. ‘Het is wel van tevoren opgenomen, maar het is wel een live opname’, zegt de festivalmanager. ‘Het is niet alsof je naar een videoclip zit te kijken’. De internationale artiesten blijven in eigen land maar alle Nederlandse acts komen naar Groningen. De optredens vinden plaats in de Groningse muziektempel De Oosterpoort.  

 

Echt veel van Groningen krijgen de online bezoekers niet te zien. Doordat veel artiesten in eigen land moeten blijven en er geen publiek welkom is blijven podia als Huize Maas en Vera leeg. Wel deelt ESNS een recept om de Groninger eierbal thuis te maken. De hartige snack is volgens ESNS onlosmakelijk verbonden met een bezoek aan Groningen. In een kort filmpje legt sterrenchef Steven Klein Nijenhuis van Herberg Onder de Lindenuit hoe je zelf thuis een eierbal maakt. 

 

ESNS bestaat voor een groot deel uit showcasefestival Eurosonic. Daarnaast laat de organisatie met Noorderslag zien wat er allemaal gebeurt in de Nederlandse muziekwereld. Niet alleen van opkomende artiesten maar ook van gevestigde namen. Noorderslag wordt altijd afgesloten met de popprijs. Voorgaande jaren hebben Ronnie Flex, Racoon en De Jeugd van Tegenwoordig de prijs al in ontvangst mogen nemen. Over wie dit jaar gaat winnen doet Peter geen uitspraken. ‘Geen idee wie er gaat winnen, houdt de pers maar in de gaten!’, zegt Peter lachend.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *