Een avondklok invoeren terwijl de besmettingscijfers dalen, waarom?

Een avondklok invoeren terwijl de besmettingscijfers dalen, waarom?

Een foto van Arnhem in de avond. Foto: Cécile Vu

ARNHEM – Sinds de persconferentie van dinsdag 12 januari zijn veel mensen bang dat er binnenkort een avondklok gaat komen. De besmettingscijfers dalen, maar de vraag naar strengere maatregelen neemt toe. Door de nieuwe coronavariant pleiten deskundigen voor een avondklok of een bezoekverbod om te voorkomen dat de besmettingen weer omhooggaan en de ziekenhuizen overvol raken. Wanneer en of de avondklok in zal gaan is nog onduidelijk.   

Er zijn momenteel tientallen gevallen van de nieuwe coronavariant bekend. De variant is door de hele regio van Utrecht gevonden. Er zijn nog geen clusters gevonden. Als dat wel het geval is gaat er direct een intensief uitbraakonderzoek plaatsvinden. Het RIVM probeert zicht te krijgen waar het virus zich verspreidt en hoe de mutatie zich ontwikkelt, meldt het AD. De nieuwe virusvariant is 30 procent besmettelijker dan de oude. Eerder werd geschat dat het 40 tot 70 procent besmettelijker is. De hogere besmettelijkheid betekent dat het nieuwe virus zich sneller verspreidt en uiteindelijk het grootste deel van de besmettingen veroorzaakt. In Engeland werd in een korte tijd de helft van de besmettingen door dit virus veroorzaakt, meldt de NOS.  

 Ook al dalen de besmettingscijfers, de experts van het RIVM en het Outbreak Management Team maken zich veel zorgen over de nieuwe virusvariant. In London leidde de variant tot overvolle ziekenhuizen. Patiënten lagen soms urenlang in een ambulance te wachten op een ziekenhuisbed. Om druk op de Nederlandse zorg te voorkomen, wordt er gedacht aan een avondklok. Volgens de experts vindt een groot deel van de besmetting plaats bij mensen thuis. Een avondklok moet ervoor gaan zorgen dat sociale contacten in de avonduren beperkt worden, meldt NU.nl.  

In Arnhem zijn veel verschillende meningen over het invoeren van de avondklok. “Het zou goed zijn als er een avondklok komt.”, vertelt een bewoner uit de Burgemeesterswijk. Het gaat al veel te lang door op deze manier en we zien weinig resultaten met deze maatregelen. Ik zou me zeker aan de avondklok houden. Mensen die dit niet doen vind ik egoïstisch.” Een bewoonster uit de wijk Klarendal zegt: “Gelukkig mag ik gewoon mijn hond blijven uitlaten in de avond, anders had ik me er mooi niet aan gehouden. Ik vind dat ze onze vrijheid een beetje afpakken, maar ik zal me wel aan de avondklok houden.” Een andere mening is van een bewoner uit de wijk Malburgen: “Ik vind het niet normaal dat er een avondklok gaat komen. Ik kan niet begrijpen dat ze ons verplicht binnen proberen te houden. Ze nemen onze vrijheid af!” Het verschilt heel erg hoe mensen over het invoeren van een avondklok denken.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *