Mockumentaire ‘Death to 2020’ is een stuk minder ‘mocking’ dan ‘ie klinkt

Mockumentaire ‘Death to 2020’ is een stuk minder ‘mocking’ dan ‘ie klinkt

Een screenshot uit de introductie van Death to 2020 (2020) Beeld: Netflix; Death to 2020

Vorig jaar was niet echt zo’n jaar waar iedereen met plezier op terug zou kijken. Toch besloot Charlie Brooker, samen met co-producer Annabel Jones, een mockumentary te maken over de nieuwsbom die 2020 was.

In Death to 2020 worden de grote gebeurtenissen van horrorjaar 2020 opgesomd. Tussendoor geven fictionele karakters, gespeeld door bekende acteurs, hun mening over de gebeurtenissen die in het jaar aan bod kwamen. Een nogal opgehaaste journalist genaamd Dash Bracket (Samuel L. Jackson), een Britse historicus bij de naam van Tennyson Foss (Hugh Grant) die op zijn praatstoel zit, een politiek woordvoerder (Lisa Kudrow) die niet weet wat los of vast zit, een personificatie van een ‘Karen’ (Cristin Milioti) die er geen weet van heeft racistisch te zijn, en zelfs Queen Elizabeth (Tracy Ullman) komt een praatje doen. De komische manier waarop de serieuze, gevoelige gebeurtenissen van vorig jaar worden bespot door deze personages, kan voor sommigen iets over de top zijn.

Brooker’s televisieserie Black Mirror staat erom bekend de berichtgeving te bespotten in plaats van het bespotten van de onderwerpen. Dat laatste gebeurde tot grote ergernis van de meeste Engelse recensenten met grote regelmaat in Death to 2020, waardoor de meesten zo van hun á propos raakten dat ze de film bestempelden als ‘laf’ en ‘lui’. Maar gezien de vele en wijdverspreide meningen van 7,3 miljard mensen, maar ook de talloze vormen van berichtgeving door duizenden verschillende media over dezelfde feiten, was het onmogelijk voor Brooker en co om Black Mirror te vervolgen zoals ze altijd al doen – het is een goede keuze voor een nieuw, fris begin van de serie.

Brooker heeft een lastige keuze gemaakt om de focus op heel 2020 te leggen. De gebeurtenissen worden kort hierdoor behandeld, waardoor het echte ‘mocking’ niet van zijn plaats kwam in de film. Death to 2020 geeft een goede samenvatting van het jaar waar op een grappige manier commentaar op word geleverd, maar een mockumentaire kan ik het niet noemen. Als het echter de bedoeling was om de acteurs voor paal te zetten, dan is deze documentaire een meesterwerk.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *