Nog geen duidelijkheid in Houten: waar zullen die 5800 woningen komen te staan?

Nog geen duidelijkheid in Houten: waar zullen die 5800 woningen komen te staan?

Het gemeentehuis van Houten, waar al drie avonden op rij gedebatteerd wordt over de Ruimtelijke Koers. Beeld: Thijmen Sies

HOUTEN – De politiek in Houten is er maar druk mee: wat willen ze doen met de Ruimtelijke Koers, het plan van ex-wethouder Herman Geerdes (VVD) om 5800 woningen in en naast het dorp bij te bouwen voor 2040? Daar werden de afgelopen avonden druk over gedebatteerd. Vanavond zullen de laatste debatten plaatsvinden op de Onderdoor.

Houten is een dorp dat bekend staat om haar boerse karakter en laagbouw, maar vooral om haar fietsvriendelijkheid en rust. Zeker 4000 Houtenaren zijn bang dat hun dorp haar typische kenmerken zal verliezen als men de “megalomane” plannen voor de Ruimtelijke Koers voortzet. Zij hebben hun handtekening gezet voor de aanvraag van een referendum over het woningbouwplan. En die komt er: tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart aanstaande, mogen de Houtenaren stemmen of ze voor of tegen de Koers zijn.

Het boerse dorp telt na twee groeitaken in de vorige 50 jaar inmiddels meer dan 50.000 inwoners. De vraag is of Houten wéér zo explosief wilt groeien de komende jaren; ze kunnen in 20 jaar rekenen op zeker tienduizend nieuwe bewoners. Maar al die woningen vereisen ook grond, heel veel grond. Mogen de plannen doorgaan, moet Houten afzien van haar typische laagbouw: dat zal er hoe dan ook voor zorgen dat het dorp zich vastplakt aan buursteden Nieuwegein of Utrecht. Deze mogelijke hoogbouw is voor velen ook een factor die het hele Houtense karakter omver zou kunnen gooien.

Oplossingen bieden

“Maar we willen juist oplossingen bieden voor problemen die we hebben. Dit plan framen als ‘heel Houten wordt volgezet met lelijke appartementencomplexen’ is iets wat gewoon bezijden de waarheid is”, aldus fractieleider Cora Gerritsen (CDA). “Ik ben dus blij dat we nu eindelijk als politiek zelf aan het woord komen. Tot nu toe hebben we alleen maar geluisterd. Nu kan ik uitleggen wat we gaan doen en kan ik bovendien laten zien dat we intussen inderdaad goed naar de mensen hebben geluisterd.”

De coalitie in Houten, bestaande uit de partij van Gerritsen, GroenLinks, de VVD en de ChristenUnie, wilt de Koers voor het grootste deel gaan uitvoeren zoals deze beschreven is door de vorige wethouder. Eef Stiekema (VVD): “Je hoort op straat een hoop sentimenten. Maar óók hoor ik mensen die zeggen: maak er alsjeblieft eens werk van, die huizen zijn keihard nodig. Ik ga ook graag aan de slag. Om te laten zien dat het allemaal best mee zal vallen. We zetten Houten echt niet vol flats. In de meeste wijken gebeurt er niks. Dat dorpse karakter gaan we gewoon behouden.”

Marathondebat

Het marathondebat aan de Onderdoor ging vooral over de invulling en impact van de Koers. Er zijn al enkele moties behandeld. Zo komen er vermoedelijk minder woningen buiten de Rondweg te staan en wegens gezondheidsadvies van de GGD zal dat verder van de A27 gebeuren dan gepland was. Ook is er volgens de coalitie een mogelijkheid om 750 woningen in Houten-Oost bij te bouwen en is de Doornkade een goede mogelijkheid voor woningbouw.

De raadsleden hebben 75 mogelijke verbeteringen opgesteld, waarover vanavond gestemd gaat worden. Maar eigenlijk is er na vanavond nog niks duidelijk. Pas als de uitslag van het referendum binnen is, kan er een bouwvisie worden opgemaakt. Het zal naar horens tot 2022 duren tot de eerste mogelijkheid om het bouwproject van start te laten gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *