Interview: Lid bij een studentenvereniging in coronatijd, anders dan anders

Interview: Lid bij een studentenvereniging in coronatijd, anders dan anders

Covid-19. Foto door Anna Tarazevich via Pexels

Benthe van der Weij is een tweedejaars farmacie student op de Universiteit van Utrecht. Ze is in september 2020 lid geworden van Veritas, een studentenvereniging in Utrecht. Het was een bijzonder jaar dankzij corona. Natuurlijk moesten ook de studentenverenigingen zich enorm aan passen. Voor eerstejaars leden is er een hele andere beleving.  

Benthe vertelt dat ze lid is geworden bij een studentenvereniging omdat ze het leuk vond lijken om al die gezelligheid te hebben, veel nieuwe mensen leren kennen en daar houd je natuurlijk ook een netwerk aan over. Zonder lid te zijn van een studentenvereniging kan je natuurlijk ook een leuke studententijd hebben, maar wel lid zijn maakt contacten maken een stuk makkelijker.   

Een groot onderwerp, waar het ook in het nieuws vaak over gaat zijn de ontgroeningen van studentenverenigingen. Dit jaar mochten de ontgroeningen niet doorgaan volgens de ‘normale’ manier. ‘De ontgroening was dit jaar niet wat ik ervan verwacht had. Ik had natuurlijk verwacht dat we twee weken moesten afzien en op een soort kamp gingen. Dat was dit jaar niet. We hebben twee avonden gehad die echt als ontgroening voelde en dat was het.’   

Volgens Benthe is het jammer dat zij geen ‘echte’ ontgroening heeft gehad, want alle eerstejaars hebben beetje gevoel dat ze niet echt worden geaccepteerd door de rest van de vereniging. ‘De ouderejaars zeggen dat wij niet mogen zeuren, omdat wij niet weten hoe het is om echt ontgroend te worden. We worden ook het coronajaartje genoemd.  

‘Op dit moment is het ook zeker jammer dat corona nog steeds ons leven heel erg beïnvloedt. We horen van anderen dat je eerste jaar bij een vereniging het leukste jaar zou moeten zijn. Dat gevoel missen wij nu een beetje.’

‘Ik had achteraf misschien nog een jaartje willen wachten met lid worden, zodat alles toch weer een beetje normaal zou zijn. Maar het is wel echt heel leuk om lid te worden. Het maakt je studententijd echt compleet, vind ik! 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *