Kookboek recensie: ‘Lekker Fred in het land’

Kookboek recensie: ‘Lekker Fred in het land’

'Lekker Fred in het land'. Foto: Britt Burgers

Freddy Tratlehner, ook wel bekend als Vjeze Fur of Vieze Freddy van De Jeugd van Tegenwoordig, heeft zijn tweede kookboek uitgebracht. In zijn eerste kookboek ‘Lekker Fred’ lees je recepten vanuit de hele wereld, maar in zijn nieuwe boek gaat hij de grens van ons kikkerlandje niet over. Of zoals hij het zelf zegt: “Die knoflooklanden zoeken het maar uit met hun ‘eetcultuur’.” Hij laat zien dat je niet ver hoeft te gaan om de meest heerlijke producten en gerechten klaar te maken. Hij wil de smaak van Nederland weer terugbrengen. 

En dit is hem zeker gelukt. Het kookboek staat vol met fantastische vega, vlees en vis recepten. Zo begint hij met basisrecepten, zoals (volgens zijn woorden) ‘Viekan mayomenaise’ en een ‘jus van gekarameliseerde uien’. Hierna vervolgt de rest van de weer indrukwekkende recepten. Zo is er een recept ‘Misopeer met karrenemelkhangop en sesamkaramel’, ‘Gnocchi met pompoensaus’ en een enorme ‘Paddenstoeljenschnitzel’. Zijn taalgebruik is weer lekker op zn Freds, het is geschreven in zijn spreektaal. 

Tussen alle gerechten door staan grappige anekdotes over zijn leven en over het verleden van Nederland. Hij vertelt over de Neanderthalers, de Limburgse vlaai en over het maken van olijfolie. Het is ook niet zo dat hij het maar zomaar over iets heeft, Freddy heeft namelijk culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en hij promoveerde op de relatie tussen voedsel, rituelen en circuleren kringvorming.  

‘Een dom grote kreeft’ in het ‘Lekker Fred in het land’ kookboek. Foto: Britt Burgers

Eigenlijk is het mooiste van het boek toch wel de fotografie. De foto’s zijn gemaakt door Freddy’s vrouw, Elza Jo Tratlehner. De foto’s zijn net zo bizar, gek en fleurig als Vjeze zelf. De foto’s zijn op de meest toffe locaties gemaakt. Zo zit hij bijvoorbeeld met een kaas en een kaasrasp in een vliegtuigje en eet hij kreeft voor een rieten hutje met een dierhuid om hem heengeslagen. Maar niet alleen de foto’s van hem, maar ook de foto’s van het eten zelf. Je bent gelijk in staat alle gerechten te bereiden en op te eten. 

‘Lekker Fred in het land’ is het fantastische vervolg op ‘Lekker Fred’ wat niet voor niets het bestverkochte kookboek van 2019 was.  

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *