Online kunstacademie, “Ik vind het echt verschrikkelijk”

Online kunstacademie, “Ik vind het echt verschrikkelijk”

Door: Olivier Hardin

MAASTRICHT – In 1959 opende de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten zijn deuren in Maastricht. Sinds 1968 is het een officiële hbo-opleiding en in 2002 werd de academie onderdeel van Zuyd Hogeschool. De 19-jarige Nynke Mommertz studeert met veel plezier sinds 2019 Visuele Communicatie. Ze heeft de studierichting ‘fotografie’ gekozen. Toch is het in deze tijd lastig om zo’n praktijkgerichte opleiding te volgen vertelt ze. “Ik wil dit jaar al mijn studiepunten behalen maar dat wordt dit jaar lastiger dan normaal”.

Hoe is het voor jou om tijdens deze lastige tijden deze opleiding te volgen?

“Ik vind het echt verschrikkelijk” vertelt Nynke lachend. Nee, ik vind het niet chill. Het is een praktijkgerichte opleiding en de lessen krijgen we nu dus online. We hebben twee keer per week les. Door de online lessen missen we dus veel praktijklessen die wel echt nodig zijn. Ik vind het bijvoorbeeld niet fijn om tijdens een online les om feedback te vragen. Ik zou eerder tijdens een fysieke les feedback vragen dan tijdens een online les. Het voelt super onpersoonlijk om iemand op deze manier om hulp of feedback te vragen. En deze feedback heb ik wel echt nodig voor mijn werk.

Hoe werk je als leerling aan je opdrachten tijdens deze tijden?

Voor mijn eindopdracht moet ik een fotografieboek uitbrengen. Het boek gaat “What’s yours, is mine” heten. Het gaat over dat vrouwen vaak alleen als een lustobject worden gezien. In het boek heb ik foto’s gemaakt waardoor je op een objectiverende blik naar vrouwen gaat kijken. Mijn doel is om besef te creëren. Dus dat je in de toekomst op een andere manier naar vrouwen kijkt. Dit vind ik erg leuk maar de faciliteiten die op school normaal gesproken beschikbaar zijn, die zijn dat nu natuurlijk niet. Ik kan geen apparatuur meer lenen, naar de studio toe of bijvoorbeeld foto’s bedrukken. Dit maakt het maken van een boek een stuk lastiger.

Is het voor jou nog mogelijk om in contact te komen met modellen?

Het is erg moeilijk geworden om in contact te komen met modellen. Erg veel mensen willen liever niet in contact komen met anderen. Een gebruikelijke fotoshoot in een fotostudio is dus niet realiseerbaar. Ik heb de laatste tijd alleen maar kunnen werken met dezelfde twee modellen die er wel open voor staan. Dit is jammer maar ik respecteer natuurlijk ook de mensen die dit nu liever niet willen. Hiernaast heb ik vaak mezelf moeten gebruiken als model. Dit is natuurlijk lastiger dan normaal aangezien ik normaliter alleen achter de camera sta. Ik ben hierdoor dus ook minder mensen gaan contacteren aangezien ik niet weet hoe zij in deze situatie staan. En dit geldt natuurlijk ook andersom.

Is het voor jou nog mogelijk om jou doelen van dit jaar te behalen?

Mijn eerste doel hopelijk wel. Ik hoop dat ik een goed boek kan gaan uitbrengen waar al mijn docenten tevreden over zullen zijn. Als dit goed gaat dan haal ik als het goed is al mijn studiepunten. Hiernaast wil ik dit jaar voor het eerst een zelfgemaakte print verkopen. Ik heb eerder al klussen gedaan voor bedrijven maar ik zou nu graag mijn eigen werk willen gaan verkopen. Ik wil mijn portfolio gaan vergroten en verbeteren zodat ik een website kan gaan starten. Via deze mijn eigen website zou ik graag mijn werk willen verkopen. Ik hoop dat ik ook dit doel dit jaar kan gaan realiseren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *