Syrisch gezin wordt geterroriseerd in Heerlen

Syrisch gezin wordt geterroriseerd in Heerlen

Door: Olivier Hardin

HEERLEN – Er gaat een verschrikkelijk filmpje rond op social media over een Syrisch vluchtelingengezin in Heerlen. Het gaat om een uit de hand gelopen burenruzie in de wijk Heerlerheide. In het filmpje is te zien hoe de familie brandbommen naar zich toe gegooid krijgen, hoe chloor naar ze toe wordt gespoten met een waterpistool, hoe de dochter van het gezin wordt aangevallen door een hond en nog veel meer. Overal op social media zijn de filmpjes te vinden. Toch blijkt het een lastigere situatie dan gedacht te zijn.

 

Vader des huizes, Mohammed Sakka, spreekt van puur racisme. De burenruzie speelde al een tijdje maar het ging van kwaad naar erger. Op 14 november krijgt het Syrische gezin een vuurwerkbom tegen de achtergevel aangegooid. Volgens buurtbewoners zouden dit jongeren zijn geweest die tegen Sakka waren. Later blijkt ook dat jongeren chloor naar de familie spoten met een waterpistool. Dat de dochter van het gezin werd aangevallen door een hond. Hierna wordt een nieuw dieptepunt bereikt. In de nacht van woensdag 15 december op donderdag 16 december wordt de woning van het gezin geplunderd en vernield. Een groepje van vier mannen trappen om 00.30 uur de deur in. Er werden verschillende dingen vernield en gestolen.

Volgens de boze buren van het gezin blijkt de burenruzie een andere reden te hebben. Op internet ging het verhaal rond dat Sakka met zijn telefoon filmpjes maakte van spelende kinderen op het schoolplein van een basisschool. Dit is ook de basisschool van zijn dochter, die op dat moment binnen zat. Volgens de basisschool zou hiervoor een gebiedsverbod zijn geëist tegen Sakka. Ook zouden Sakka en zijn zoon, vrouwen en meisjes seksueel hebben geïntimideerd.

Deze complexe situatie zorgt voor veel vragen. Op internet wordt de kwestie neergezet als pedofilie versus racisme. Black Lives Matter en de Internationale Socialisten Zuid-Limburg hebben gedemonstreerd in Heerlen. Het was een betoging tegen racisme en islamofobie. Burgermeester Roel Wever heeft via L1 laten weten dat hij geen problemen had met de demonstratie. Volgens de advocaat van familie Sukka, Peter Bolton, is het gezin ondergedoken in Antwerpen. De gemeente doet zijn best om voor ieder gezin dat betrokken was een andere woning te zoeken. Gemeente Heerlen en de politie hebben in een gezamenlijke verklaring gezegd dat ze er ‘alles aan gaan doen om het Syrische gezin en andere betrokkenen te ondersteunen en te helpen’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *