18-jarige Max Housen doorgedrongen tot het CDA-programma voor de Tweede Kamerverkiezingen

18-jarige Max Housen doorgedrongen tot het CDA-programma voor de Tweede Kamerverkiezingen

Door: Dirk Hol

HEERLEN – De 18-jarige Max Housen vindt dat het vak maatschappijleer een verplicht eindexamenvak moet worden. Housen vindt dat je zonder het vak maatschappijleer geen diploma mag behalen. “Op veel scholen telt het vak maar voor 1/3e deel mee op je eindexamenlijst en dit vind ik veel te weinig” verteld Housen. Zijn idee blijkt een succes te zijn. Het idee van de Heerlenaar is opgepikt in het landelijke verkiezingsprogramma van het CDA.  

Housen vindt dat het vak maatschappijleer niet serieus genoeg wordt beschouwd. Op de middelbare school krijg je van de vakken ckv, levensbeschouwing en maatschappijleer één gemiddelde op je eindexamenlijst. Dit is het combinatiecijfer. De toets die je voor maatschappijleer maakt telt dus maar voor 1/3e deel mee. De onderwerpen burgerschap, democratie en rechtstaat zouden centraal moeten staan. De toets bestaat nu alleen uit het onderwerp staatsinrichting. “Ik vind dat jongeren bewuster moeten zijn van de samenleving waarin ze terechtkomen na de middelbare school” vertelt hij.

Wat we de afgelopen jaren hebben gezien vindt Housen erg belangrijk. Er zijn veel discussies over thema’s zoals discriminatie. Dit is een onderwerp dat bij het vak maatschappijleer besproken wordt. “Het is daarom ook belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de samenleving en hoe je met elkaar om moet gaan. De jeugd moet weten dat dit niet past in een Nederland waarin wij nu leven”.

Housen vindt ook dat dit iets is was zich al veel langer speelt. “Dit is iets tijdloos, dat jongeren zich meer bewust moeten zijn van de samenleving” verteld hij. Verantwoordelijkheid aanvoelen en nemen vindt hij erg belangrijk. Het is goed dat meer jongeren stil zullen staan bij de normen en waarden in onze samenleving. Ook tijdens de coronacrisis komt dit probleem duidelijk aan de orde. Toch wilt Housen het probleem los zien van coronavirus.

“Ik heb het niet specifiek over allochtone jongeren. Ik vind dat álle jongeren zich moeten oriënteren en goed integreren.” verteld Housen aan De Limburger. Om de reacties van de jeugd maakt Housen zich geen zorgen. “Ik heb tot nu toe alleen maar positieve reacties gekregen” verteld Housen. Housen denkt dat de meeste mensen de urgentie wel in zullen zien van zijn idee.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *