De avondklok in Haarlem

De avondklok in Haarlem

Foto: Britt Burgers

 HAARLEM – Afgelopen dinsdag werd landelijk bekend dat er waarschijnlijk een avondklok aan zit te komen. Dit komt omdat onder andere de Britse variant van het virus veel besmettelijker is, en met een avondklok zou groeperingen tegengegaan worden. Hierdoor zouden minder mensen besmet raken door het coronavirus. Deze avondklok zou van ongeveer 21:00 uur tot 04:30 uur zijn en zou tot woensdag 10 februari 04:30 uur duren. Als de avondklok wordt ingevoerd, heeft dit effect op de samenleving. Denk aan jongeren, studenten, wandelaars, breedte sporters, maar ook bijvoorbeeld supermarkten en de handhaving.  

De avondklok zou de verspreiding van het coronavirus tegengaan, omdat minder mensen hierdoor bij elkaar op bezoek gaan en groeperingen vormen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit zou helpen. “Ik denk dat voor studenten dit niet eens een hele grote impact gaat zijn”, vertelt rechtenstudente Britt (25). Ze studeert in Leiden en woont in Haarlem. “Mensen gaan of veel eerder samen afspreken, of ze gaan gewoon tot het gaatje en gaan om 04:30 naar huis. Ik zie dit ook al overal op social media staan.” 

 Ook de breedtesport wordt door deze maatregel aangetast. Onder de breedtesport vallen bijvoorbeeld amateurvoetbal, -hockey en -korfbal. Bij veel verenigingen gaan de trainingen tot 23:00 uur door, en dit zou betekenen dat veel niet door kan gaan als je om 21:00 binnen moet zijn. Mick (18) heeft normaal op maandag van 20:15 uur tot 21:45 uur training bij voetbalclub HBC, wat bij een avondklok niet meer door zou gaan. “Als ik niet meer kan trainen betekent dat ook dat ik mijn maten op de club niet meer ga zien en dit vind ik erg jammer.” Voor veel jongeren is trainen en sporten een uitlaatklep na een hele dag school of studie.  

 Luke (22) werkt in de Albert Heijn in Haarlem. Hij denkt dat het in ochtenden nu veel drukker gaat worden. “Er is natuurlijk een ouderenuurtje nu in de ochtend, en het is ’s ochtends nu veel drukker. Ik denk dat dat nu met de avondklok nog drukker gaat worden.” In supermarkten zijn de drukste uren tussen 15:00 uur en 18: uur, en dat zonder de avondklok. Wanneer de avondklok ingaat zal er nog minder tijd zijn voor mensen om verspreid boodschappen te doen, en is de kans groot dat er enorme rijen komen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *