Albumrecensie: ‘Have You In My Wilderness’ is nog steeds een complete euforie

Albumrecensie: ‘Have You In My Wilderness’ is nog steeds een complete euforie

Julia Holter Photo: Tonje Thilesen

Het is al bijna 6 jaar sinds singer-songwriter Julia Holter haar vierde album aankondigde. Have You In My Wilderness werd in 2015 meteen haar meest populaire en geprezen project. Tot op de dag van vandaag heeft ze het album nog niet weten te overtreffen. Daar is een reden voor. Dezelfde reden waarom Kendrick Lamar ‘To Pimp a Butterfly’ nog niet heeft overtroffen en Radiohead ‘Ok Computer’ eigenlijk nooit heeft overtroffen. Omdat het gewoon een fenomenaal album is. En een fenomenaal album overtref je niet zo maar. 

Have You In My Wilderness is 10 nummers lang en duurt 46 minuten. Het album is geschreven door Holter en geproduceerd door Cole M.G.N. Het genre van de LP valt onder de categorie dreampop of barokpop.

Het album opent met het liedje Feel You, een nummer dat het toon van het project meteen duidelijk maakt. Het geeft een erg dromerige sfeer af met hier en daar wat momenten van pure adrenaline. Deze mix van gevoelens is overal te vinden op het album. Net zoals de hemelse instrumentalen. De prachtige piano, snaren en drum geluiden geven Holter’s zang een enorme boost. Het hele album voelt alsof je aan het zweven bent op een wolk. En niemand weet hoe het voelt om te zweven op een wolk, maar Holter en Cole vonden toch een manier om dat gevoel vast te leggen. Echter, zijn niet alle liedjes hetzelfde. Het derde nummer, How Long?, is donker en sinister. Het vierde nummer, Lucette Stranded On The Island, is meer repetitief en gebruikt een groter assortiment aan instrumentalen. Het vijfde nummer, Sea Calls Me Home, is persoonlijk en dramatisch. Elk nummer is uniek en elk nummer is een volledige ervaring. Het album sluit met het liedje Have You In My Wilderness. De zang en viool op dit nummer zijn subliem. Het geeft een heel bevredigend einde aan een algemeen bevredigend album.

Van begin tot eind, van boven naar beneden, van welk perspectief dan ook, Have You In My Wilderness is een complete euforie. Dat was zo 6 jaar geleden. Dat is nog steeds zo vandaag. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *