Klimaatmars Enschede 2021

Klimaatmars Enschede 2021

The dinosaur thought he had time too. Fotograaf: Lotte Kloos

ENSCHEDE– De klimaatcrisis is de grootste dreiging van onze tijd. Samen moeten we het roer omgooien. Drie dagen voor de verkiezingen laten we daarom in heel Nederland, namelijk in 40 steden, het Klimaatalarm horen. Ook in Enschede komen we samen op het Hendrik Jan van Heekplein en slaan we om 15 uur alarm. Het carillon in de Grote Kerk in Enschede zal dan ook The Final Countdown spelen. 

Zo’n 250 mensen zijn samengekomen voor het klimaat op het Hendrik Jan van Heekplein. Verschillende mensen dragen borden met klimaatquotes erop, pannendeksels of fluitjes. Daarnaast zijn ook verschillende politieke partijen aanwezig die in hun partijprogramma’s het klimaat hebben opgenomen. Zo staan er mensen van GroenLinks, SP, Partij van de dieren en BIJ1. Op de grond zijn kruizen gemaakt met tape om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de anderhalvemetermaatregel kan houden. Om twee uur gaat het van start. In Enschede is er een lokaalprogramma in elkaar gezet. Maike Leerssen (18 jaar) bijt het spits af met een gedicht van klimaatdichter Leonie MoreelseHierna spreekt Leon Borgdorf, die gestudeerd heeft aan Universiteit Twente. Er hangt een fijne sfeer op het Hendrik Jan van Heekplein en iedereen luistert aandachtig.  

Nathalie Baartman, cabaretière en columnist uit Borne, geeft een toespraak. Met humor maakt ze duidelijk hoe belangrijk ons klimaat is. ‘Op de fiets hiernaartoe stond ik voor het stoplicht en ik drukte op het knopje. De letters ‘wacht op groen’ kwamen tevoorschijn. Ik denk, ik wacht niet langer en ben zo door rood gereden!’De mensen op het plein joelen en fluiten. Nathalie geeft aan hier te staan omdat het leven haar lief is en om mensen die de goede kant op gaan een hart onder de riem te steken. Na een lijst met namen en bedrijven eindigt Nathalie met een oerkreet die ze tijdens een jodelcursus in Zwitserland heeft geleerd. Dit onder het motto stoot klanken uit in plaats van te veel stikstof en CO2 

Naast de toespraken is er muziek. Muzikant Aicha Klei zingt het lied ‘Big Yellow Taxi’ van Counting Crows en Vanessa Carlton. Dit zorgt voor een luchtige afwisseling tussen de serieuze toespraken over het klimaat. Om iets voor drie horen we het landelijke klimaatalarm door de speakers galmen. Kort wordt de ernst van dit thema nogmaals uitgelegd waarna we om drie uur alarm slaan. Er wordt gefloten, met pollepels op pannen geslagen en geschreeuwd. Na vijf minuten wordt het rustiger en luidt het straatorkest Vonk. The Final Countdown was door het harde lawaai niet hoorbaar. Jammer, maar het punt is gemaakt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *