Nieuwe Netflix-documentaire Seaspiracy vuurt feitjes.

Nieuwe Netflix-documentaire Seaspiracy vuurt feitjes.

Bron: Screenshot van Netflix-Documentaire Seaspiracy

Scrollend door mijn Instagram zie ik meerdere berichten over de nieuwe netflix-docu Seaspiracy, gemaakt door de 27-jarige documentairemaker Ali Tabrizi. Teksten als Ik heb net de nieuwe docu Seaspiracy gezien, ik stop met het eten van vis. Nu! en ‘De nieuwe documentaire op NetflixSeaspiracy laat me weer even inzien in wat voor shitshow we leven!’ komen op mijn scherm tevoorschijn. Deze reacties maken me benieuwt, ik zet mijn tv aan en start Netflix 

Seaspiracy is een anderhalf uur durende documentaire die in gaat op de destructieve kant van de manier waarop we met onze oceanen omgaan. Bij het kijken worden er verschillende feitjes op me afgevuurd. De meeste plastic vervuiling komt door visnetten, 300.000 dofijnen en walvissen gaan dood door bijvangst en volgens de documentaire is er niet zoiets als duurzame vis.  

Er wordt gesproken over ‘s werelds belangrijkste leefgebieden, de mangrovebossen. Dit zijn essentiële storm barrières. Echter is 38% mangrovebos op aarde vernietigd voor garnalekwekerijen. Maar het garnalevoer heeft de grootste humanitaire impact. Het is namelijk afhankelijk van slavernij.  

Het bedrijf Dophin Safe dat duurzaamheidslabels uitdeelt aan visproducenten die dat verdiend wordt door het slijk gehaaltProducenten die een label mogen uitdragen, worden niet of nauwelijks gecontroleerd. In gesprek met hoge pief Mark Palmer van Dolphin Safe vraagt Ali of er gegarandeerd kan worden dat er geen bijvangst plaatsvindt door de vissende bedrijven met labels? Hierop reageert Mark Palmer duidelijk: ‘Nee, dat kunnen we niet garanderen’. Hiernaast wordt er gesproken met Jackie Nuñez van Plastic Pollution Coalition die zich inzetten tegen plastic. Door de overbevissing bestaat 46% procent van de plastic soep in de oceanen uit visnetten. Waarom wordt hier niet overgesproken wil hij weten?  

Door de kritiek van de documentaire op de duurzaamheidslabels reageert Marine Stewardship Counsil (MSG), ‘Duurzame visserij wel degelijk bestaat en helpt om oceanen te beschermenDeze reactie op de kritiek laat de feiten in de documentaire wankelen. Maar anderzijds zijn de makers met vlag en wimpel geslaagd in het aanzetten tot actie en bewustwording. De documentaire is goed in elkaar gezet en laat zien waarom we beter met onze oceanen moeten omgaan. Of helemaal stoppen met vis noodzakelijk is, blijft altijd een vraag. Maar minderen met vlees en vis is naar mijn mening nooit een slecht idee.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *