“Tegenwoordig doet niemand niks meer zonder een prikkel”

“Tegenwoordig doet niemand niks meer zonder een prikkel”

Menno Breijman

Volgens het CBS deed 46,7% van de bevolking van 15 jaar en ouder vrijwilligerswerk in 2019. Dat klinkt in principe goed, maar toch is er sprake van een zekere daling vergeleken met de jaren daarvoor. Hoe komt dit? 

Menno Breijman (80) heeft zijn hele leven vrijwilligerswerk gedaan en heeft daar zelfs een Koninklijke onderscheiding voor gekregen. Hij deelt zijn ervaringen en zijn theorie over waarom minder mensen geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. 

Wat voor vrijwilligerswerk heeft u allemaal gedaan in uw leven? 

Heel veel en heel veel verschillende. Ik begon in Rijen waar ik de begeleiding van twee Indische jongens, die door hun ouders op straat waren gezet omdat ze met de politie in aanraking waren geweest, op me nam. Daarna heb ik in Zoetermeer aan heel veel vrijwilligerswerk meegedaan. Ik was Secretaris van Stichting Semarang Reünie (SSR) die kumpulans organiseert voor landgenoten uit Ned-Indië. Ik was gedurende 23 jaar actief in Tennisclub Seghwaert waar ik diverse bestuursfuncties had en beheerder van de bar was. Ik was penningmeester bij D66 en later adviseur bij verkiezingen. Ik was ook een lange tijd penningmeester en later voorzitter bij Dierenbescherming Zoetermeer. Ben ook nog penningmeester geweest bij RK Kerk H. Nicolaas en bij Stichting Parochieel Centrum De Kapelaan. Voor de rest ben ik nog 10 jaar penningmeester en voorzitter bij Stichting Woonkoepel Zoetermeer geweest. En tot slot, ben ik momenteel adviseur bij HCC en Voorzitter Huurdersvereniging In De Goede Woning. 

Dat is nog al een heleboel! Wat motiveerde u om zoveel vrijwilligerswerk te doen?

Ik houd gewoon erg van mensen helpen en ik vind dat als immigrant het mijn taak is om een steentje bij te dragen in de Nederlandse maatschappij. Net als de rest. En ik vind het uiteraard ook leuk om te doen en ik ontmoet zo ook veel nieuwe mensen.

Wordt al uw werk erkend? Of vind u dat helemaal niet belangrijk?

Voor al mijn werkzaamheden heb ik een Koninklijke onderscheiding in 2008 en een speciaal beeld (Chapeau beeld) van de Gemeente Zoetermeer ontvangen. Ik voel me natuurlijk geëerd door deze erkenningen en ik geniet wel van de aandacht maar het is zeker niet het belangrijkst. 

Waarom denkt u dat er steeds minder mensen geïnteresseerd raken in vrijwilligerswerk?

Ik denk dat vrijwilligerswerk in een zekere zin te weinig stimulans heeft. En tegenwoordig doet niemand niks meer zonder een prikkel. Dat is een moeilijk oplosbaar probleem want als je voor de verkeerde redenen vrijwilligerswerk gaat doen is het ook nutteloos. Ik vind dat politieke partijen er meer aandacht aan moeten besteden. Als ze nou een goed programma maken waar iedereen zin van krijgt om een vrijwilliger te worden dan worden zoveel problemen opgelost. Eenzame ouderen krijgen dan meer hulp of kunnen zelf vrijwilliger worden om zich niet meer eenzaam te voelen bijvoorbeeld. Mensen moeten gewoon snappen dat er niks beter voelt dan andere helpen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *