Utrechtse kater “Rubeus” maakt internationale rondreis

Utrechtse kater “Rubeus” maakt internationale rondreis

Rubeus toen hij nog een kleine potatoe was

Tarek (49) heeft zijn avontuurlijke rode kater “Rubeus” wel eens vaker een paar dagen moeten missen, maar toen zijn geliefde viervoeter na twee weken nog niet naar huis was teruggekeerd begon hij zich flink zorgen te maken.

Tarek is geboren in de Verenigde Staten en woont al ruim twintig jaar in Nederland. Omgeven door groen woont hij samen met zijn twee tienerdochters in de Utrechtse wijk Lombok. Na lang aandringen van zijn kinderen adopteerde hij zijn rode kater “Rubeus”, die de bijnaam “Little Red Potato” draagt. (Letterlijk vertaald: “kleine, rode aardappel”). Ook heeft hij nog een grijs gestreepte poes met de naam “Mischief” die haar naam dankt aan haar ondeugende karakter. De twee dieren zijn broer en zus uit hetzelfde nestje maar hebben indrukwekkend genoeg een andere vader.  (Red. Poezen kunnen zwanger zijn van twee verschillende katers tegelijkertijd.)

Beeld: Rubeus, samen met zijn zusje ‘Mischief’, toen hij nog een kleine potato was

“Rubeus is altijd al een 75% outdoor-cat geweest”, vertelt Tarek met een glimlach. “Meestal is hij de hele nacht buiten en komt hij ’s ochtends thuis om te ontbijten.”  In eerste instantie was het dus niet vreemd dat Rubeus een tijdje de hort op was. Ondanks het feit dat de avontuurlijke rode kater vaker buiten is dan binnen, ziet het gezin de kater iedere dag. “Hij is altijd in de buurt, ook al is hij meestal buiten. Hij is echt onderdeel van ons gezin.” Vaak is het dier te vinden op de motor van Tarek, die voor het huis staat geparkeerd.

“Toen Rubeus na drie dagen nog niet thuis was, begon ik me toch wat zorgen te maken”, herinnert de kattenliefhebber zich. “Op zondag, na de eerste week, begonnen de alarmbellen pas écht te rinkelen. Ik wist dat Rubeus soms wel twee of drie dagen weg kon zijn, maar nooit eerder was hij een week lang niet thuisgekomen.” Allerlei vragen spookten door het hoofd van Tarek, die inmiddels behoorlijk in de stress zat. “Heeft Rubeus gegeten? Is hij veilig? Waarom komt hij niet naar huis? Heeft hij een nieuw thuis gevonden?”. Ook kon de kattenvriend een misdrijf niet uitsluiten. “Het is natuurlijk een extreem knappe kater, dus het leek me niet ondenkbaar dat hij gestolen was” aldus Tarek, “maar ik wist gewoon zeker dat hij dan zou ontsnappen, want hij houdt simpelweg niet van binnen zitten.”

Samen met zijn vriendin plaatste de Amerikaanse Utrechter een advertentie op Amivedi, een online prikbord waarop vermiste en gevonden dieren worden vermeld. Inmiddels was de tweede week zonder teken van leven aangebroken. “We hebben nog rondgelopen en zijn naam geroepen want ik wist zeker dat hij zou reageren als hij onze stem zou horen.” Ook die methode had geen succes. “Op zondag, aan het einde van de tweede week, bereidde ik mezelf voor om de meiden het slechte nieuws te vertellen. Tegen die tijd was ik tot de conclusie gekomen dat hij was overleden of misschien wel was weggelopen en een nieuw thuis had gevonden -wat ik gewoon niet kon geloven. Ik bedoel, ik had hem al sinds hij een kleine Potato was! Dat zou hij toch niet doen?!” vertelt Tarek met enige verontwaardiging in zijn stem.

Beeld: Rubeus in volle glorie

Beeld: Rubeus in volle glorie

“Die volgende zondag werd ik gebeld door de dierenambulance. Ze hadden mijn kat gevonden en de chip uitgelezen. Eerst was ik bang dat hij dood was maar ze vertelden mij dat hij enkel wat was vermagerd”  aldus de opgeluchte katteneigenaar. “Rubeus was bij de Douwe Egberts fabriek op een commercieel vrachtschip gestapt, waarmee hij helemaal naar Duitsland was gevaren!” Vertelt Tarek glunderend. “Hij was uiteindelijk mee teruggevaren naar Zuid-Holland, waar de schipper aanmeerde en de kat overdroeg aan de dierenambulance.”

Het gezin is dankbaar voor de inzet van de schipper. “Hij had net zo goed onze kater overboord kunnen gooien, maar heeft tóch de moeite genomen om onze vriend weer naar huis te brengen.”

Volgens Tarek kunnen kattenvrienden een belangrijke les halen uit het avontuur van de knappe rode kater. “Laat áltijd je kat chippen, want je weet nooit waar het avontuur hen brengt.” Aldus de opgeluchte dierenvriend

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *