Demonstratie Pegida op marktplein afgeblazen, wel steunbetuigingen bij Eyup Sultan moskee

Demonstratie Pegida op marktplein afgeblazen, wel steunbetuigingen bij Eyup Sultan moskee

APELDOORN – Vrijdagmiddag zou er een Pegida-demonstratie plaatsvinden op het markplein. Drie kwartier voor aanvang meldde Edwin Wagensveld via zijn website dat ze de demonstratie niet door laten gaan wegens ‘ongrondwettelijke beperkingen’ vanuit de gemeente. De steunbetuigingen bij de Eyup Sultan moskee zijn wel doorgegaan. 

De politie en pers stonden rond het middaguur al klaar voor de veelbesproken demonstratie van Pegidamaar dit was tevergeefs. Om 11:44 uur besluit Pegida, via de website van voorman Edwin Wagensveld, om de demonstratie af te blazen. “De door u aangewezen locatie, alsook de beperkingen qua inhoud, onder dwang van een dreigende moslimgemeenschap, maken dat we er geen enkel vertrouwen in hebben dat we de mogelijkheid krijgen om vandaag überhaupt te demonstreren, zricht Wagensveld zijn woorden op de burgemeester.  

Deze onvrede komt voort uit het besluit van burgemeester Heerts om de eerder geplande demonstratie te verbieden en de voorwaarden van de nieuwe demonstratie aan te passen. De openbare orde zou toen mogelijk in het geding komen omdat Pegida mogelijk van plan was de koran, voor de Eyup Sultan moskee, te ontheiligen.  

Ondanks dat er geen demonstratie was, waren er wel steunbetuigingen voor de Eyup Sultan moskee. Rond de twintig mensen, wel en niet-moslim, stonden gemoedelijk voor de moskee. In hun hand hadden ze borden met het woord “vrede in allerlei verschillende talenDanny Huizer van GroenLinks nam deel aan de vredesbetoging en vertelde dat ze willen laten zien dat iedereen met elkaar overweg kan en dat iedereen kan samenwerken ongeacht welk geloof je hebt. 

Er waren ook heel wat leden van de Emmaüsparochie aanwezig. Zij zitten in de Onze Lieve Vrouwekerk, een paar honderd meter verder, aan de stationsstraat. Ronald Dashorst is pastoor bij deze kerk en wilde graag steun betuigen aan de moskee omdat hij religieuze vrijheid hoog in het vaandel heeft zitten. “Toen ik hoorde dat Pegida een koran wilde ontheiligen vond ik dat vreselijk om te horen. En heb ik kerkgenoten gevraagd om ook hun steun te betuigenvertelt Dashorst. 

Over een nieuwe demonstratie is nog niks bekend. Wel zegt Edwin Wagensveld op zijn website dat Apeldoorn nog niet van hen af is. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *