Nieuwe voorwaarden voor starterslening

Nieuwe voorwaarden voor starterslening

Monopoly huisjes. Fotograaf: Cal Dodge

AMSTELVEEN – De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening zijn aangepast na een stemming in de gemeenteraad van Amstelveen. Dit is gedaan om de verouderde vereisten aan te passen op de huidige woningmarkt en zo meer starters een zetje te kunnen geven bij het kopen van hun eerste huis.

Sinds 2008 is de starterslening 242 keer verstrekt. In de laatste twee jaar is de lening slechts drie keer afgegeven. Deze afname was voor gemeenteraad reden om de lening met bijbehorend voorwaarden te herzien.

De starterlening is een lening die wordt verstrekt door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) met de gemeente als tussenpersoon. Het doel van deze lening is de afstand overbruggen tussen de koopprijs van een eerste huis en het maximale bedrag dat starters kunnen lenen bij de bank. Op deze manier is de lening een zetje op weg naar een eerste huis, gemiddeld bedraagt de starterslening 35.276 euro

De meerderheid in de gemeenteraad vindt dit een goede eerste stap om de starter meer mogelijkheden te bieden op de woningmarkt. Pier Rienks vertelt namens het CDA dat hij het graag ziet gebeuren mits het geld gaat naar mensen met een minder groot inkomen. De VVD gerepresenteerd door Tom Coumans deelt mee dat de VVD woningbezit toejuicht en dus ook de starterslening.

Het enige tegengas werd gegeven Martin Kortekaas namens Groenlinks. Kortekaas is van mening dat dit alleen maar prijsopdrijvende effecten zal hebben. Dit omdat meer mensen meer geld zullen hebben om een huis te kopen en dus de vraag naar woningen toeneemt zonder dat aanbod meestijgt.

De stemming om de voorwaarden aan te passen verliep tamelijk onverdeeld VVD, D66, bbA, PvdA, SP, CDA, AVA, SBA en ChristenUnie stemde voor en GroenLinks als enige tegen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *