Extinction Rebellion voert klimaatactie in Heemstede

Extinction Rebellion voert klimaatactie in Heemstede

HEEMSTEDE – Extinction Rebellion, de activistische beweging die zich bevindt over de hele wereld, was afgelopen maandag 5 oktober in Heemstede. Dit was de eerste maandag van de maand en op die dag gaat overal in het land het luchtalarm om 12:00 uur ’s middags af. Deze keer was het niet zomaar het luchtalarm, nu betekende het voor Extinction Rebellion het klimaatalarm.  

 Rond kwart voor twaalf worden er kruizen op de stoep getekend waar anderhalve meter tussen zit. Als het alarm afgaat, gaan de dertien rebellen liggen om zo geweldloze actie te voeren. Ze liggen hier met een reden, namelijk om ‘het leven op aarde te beschermen en het bestaan van de mens veilig te stellen’, aldus het pamflet dat uitgedeeld wordt door de organisatie. 

Ook hebben ze verschillende eisen aan de Nederlandse overheid. Dit zijn dat de overheid eerlijk moet zijn over de klimaatcrisis, dat er alles aan moet worden gedaan om biodiversiteitsverlies te stoppen en om in 2025 netto nul broeikasgassen uit te stoten. Ze willen dat burgers moeten gaan beslissen hoe Nederland hiernaartoe overgaat. 

Dit is niet de eerste keer dat Extinction Rebellion actievoert tijdens het luchtalarm. In veel steden in Nederland, zoals Amsterdam en Utrecht, wordt er ook elke eerste maandag van de maand bijeengekomen en wordt er op de grond gelegen tijdens het afgaan van het luchtalarm. Ook is er zo af en toe een klimaatmars, en afgelopen februari was de eerste klimaatmars in Haarlem.  

Nu was het in Heemstede raak en werd de sirene geluid voor de klimaatcrisis en het grootschalig uitsterven van biodiversiteit. Volgens hen, staat in het pamflet, moet ook Heemstede nog werken aan de uitstoot van CO2 omdat deze bij lange na nog niet is gereduceerd. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *