St.-Bavo straalt als nooit tevoren

St.-Bavo straalt als nooit tevoren

De lichten zijn gericht op de mooiste onderdelen van de kerk. (Foto: Nel Vreugdenhil)

 HAARLEM – Dat de Grote Markt afgelopen zomer niet werd verlicht door de St.- Bavokerk, is door de echte ‘Mug’ wel opgevallen. Vanaf 21 juli is de gemeente bezig geweest om de verouderde verlichting te vervangen. Toen het laatste peertje vervangen was, opende de St.-Bavo op 25 september, na een afwezigheid van twee maanden, haar deuren voor een beperkt aantal bezoekers.

Bij binnenkomst was de meerderheid van de mensen in een goede stemming. De avond begon met een lezing door Jean over de geschiedenis en de verbouwing van de kerk in een grote ruimte met een beperkt aantal gasten. In verband met de coronaregels is de hele avond op een vrij bijzondere manier verlopen, grote ruimtes werden gebruikt voor een groep van hoogstens 40 man. Overal was rekening gehouden met de vereiste afstand van anderhalve meter en zowel buiten als binnen was er te allen tijde afstand te houden.

Op vrijdag 25 september is de kerk precies 500 jaar geleden afgerond, de stad had officieel een kerk. Echter, de kerk was destijds slechts een peuter van wat we nu als de St.-Bavokerk kennen. In de loop van de tijd zijn er vele verbouwingsprojecten overheen gegaan, maar ondanks dat was er nooit tevredenheid over de nachtelijke uitstraling. De Haarlemse stad is in de nacht altijd beladen met toeristen en inwoners, en allemaal hadden die zicht op de kerk. “Het icoon van Haarlem kwam ‘s avonds niet tot zijn recht”, vertelt Jean in zijn speech. Niet veel later begint hij trots over de vernieuwde uitstraling: “De voetganger wordt verrast door wat hij ziet.”

Tijd voor de onthulling van het licht. Lange tijd hebben de aanwezigen in een schemerige zaal in de kerk gezeten en als het dan eindelijk tijd is voor de onthulling bloeit het enthousiasme in de ruimte. Stapsgewijs worden de compartimenten van de kerk verlicht. Om de sfeer in juiste banen te lijden is er gedacht aan van alles: goede zichtbaarheid van de lichten, galmende orgelmuziek en vrijheid van observatie. Hierdoor is het grootste deel van de toeschouwers stil, vol bewondering aan het kijken en worden er veel foto’s gemaakt.

Nadat de lichten binnen allemaal op de mooiste standen staan, mocht iedereen op zijn eigen gemak naar buiten. Buiten is een podium met stoeltjes van 2 aan 2 opgesteld. Noodzaak was dat ook hier de corona maatregelen nageleefd werden. Een orkest van jongelui was opgesteld om een mooie show te geven, met niet alleen klassieke muziek maar van verschillende genres wat spectaculairs. Na afloop van de uitvoering zijn de buitenlichten weer per onderdeel tentoon gezet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *