Apeldoorns amateurvoetbal houdt zich aan vernieuwde coronamaatregelen, maar kan niet alles controleren

Apeldoorns amateurvoetbal houdt zich aan vernieuwde coronamaatregelen, maar kan niet alles controleren

APELDOORN – Bij verschillende voetbalverenigingen in Apeldoorn was zaterdag het gevolg van de vernieuwde maatregelen te zien. Nadat het begin van het voetbalseizoen redelijk normaal begon moesten de verenigingen nu weer een stapje terug doen. Ondanks het goede verloop was de zogenaamde ‘derde helft’ moeilijk onder controle te houden. 

Na de flinke stijging van de coronabesmettingen hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge maandag 28 september verscherpte maatregelen aangekondigd. Voor het amateurvoetbal gold dat de kantines gesloten moesten blijven en er geen toeschouwers meer welkom waren. 

Op de sportclubs was dit weekend duidelijk te zien dat het publiek thuis was gebleven. De vaak stille sfeer bij een amateurwedstrijd was nu nog stiller. Voor de ingang voor de clubs zag je de ouders hun kinderen leveren en zelf weer naar huis gaan. Voor de ingang van elke vereniging stond iemand te handhaven. De enige mensen die naar binnen mogen zijn de mensen die een rol hebben bij de organisatie van de wedstrijden/trainingen. Hier gelden dus ook de chauffeurs – vaak ouders – van uitteams. “Omdat de ouders van de uitploeg er wel bij mogen zijn, voelt het net als een uitwedstrijd”, vertelt een jeugdspeler van WSV Apeldoorn die gewoon thuis speelde. 

Ondanks dat er goed aan de regels werd gehouden waren er wel verschillende meningen over de regels. Sommige mensen vinden dat er alles aan gedaan moet worden om van het coronavirus af te komen. Als deze maatregelen hierbij helpen moet het maar. Ook waren er veel mensen niet mee eens. “De maatregel dat er geen toeschouwers aanwezig mogen zijn is één grote schijnmaatregel”, vertelt een trainer van ZVV Apeldoorn“Er is bewezen dat de kans op besmetting in de open ruimte nihil is, maar ze willen gewoon laten zien dat ze er echt wat aan doen”, besluit de seniorentrainer.  

Een speler uit het vierde van Robur et Velocitas verteldat hun team, omdat de kantine gesloten is, met z’n allen gaan ‘derde helften’ bij hem thuis. De derde helft is een term die wordt gebruikt voor het gezellig biertjes drinken en napraten over de wedstrijd. Meneer van Beek is bestuurslid bij Robur et Velocitas is en zegt hierover: “Wij proberen ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt en volgens mij lukt dat aardig. Maar wat de leden in hun eigen tijd doen kunnen en mogen wij gewoon niet controleren”. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *