Zo veel mogelijk elektrische bussen in Haarlem en Amsterdam, voor november 2020.

Zo veel mogelijk elektrische bussen in Haarlem en Amsterdam, voor november 2020.

Connexxion legt 5x8 laadpalen aan op het station in de Waarderpolder. (Foto: redactie)

HAARLEM – Connexxion koopt 156 elektrische bussen voor het vervoer in de regio’s Amsterdam en Haarlem. Het is de eerste stap naar een volledig elektrisch wagenpark in deze steden.

De voordelen van elektrisch vervoer worden steeds bereikbaarder voor zowel de gewone bevolking als de grote bedrijven. Bij de grote bedrijven wordt steeds meer geld geïnvesteerd om bepaalde uitstootgassen te verminderen. Grote bedrijven zijn namelijk ook verantwoordelijk voor een groot percentage van de gehele uitstootgassen. Connexxion was een van de grotere luchtvervuilers, maar is inmiddels zijn zij druk bezig met het verminderen van hun massa-uitstoot. Het plan hiervoor is heel simpel: elektrische bussen in de grote steden.

De korte actieradius en de locaties waar de bussen opgeladen kunnen worden, kunnen problemen opleveren. Connexxion meent echter de juiste plannen en innovatie te hebben om hiermee om te gaan. “We hebben als bedrijf inmiddels ruim 7 jaar ervaring opgedaan met elektrische bussen en laders en weten dus hoe we met dit bijltje moeten hakken” aldus Peter Bijvelds, CEO Ebusco. “We passen de nieuwste innovaties toe op onder andere het gebied van gewichtsbesparing, batterijtechnologie, warmtepomp en laadinfrastructuur. De LFP-technologiebatterij in deze bussen is de beste en veiligste batterij die er op de markt is. Door de combinaties van deze innovaties kunnen deze bussen minimaal 350 km rijden op één accu”. Ebusco is de leverancier van de nieuwe elektrische bussen. Daarnaast is het belangrijk dat er extra oplaadpunten komen. Dit zorgt ervoor dat de bussen niet zonder passagiers op en neer hoeven naar een laadpunt. De nieuwe laadpunten zullen geplaatst worden bij de begin- en eindstations van de buslijnen.  

In 2020 zijn er 156 nieuwe elektrische bussen besteld in alle formaten. Vanaf 2025 zal Connexxion helemaal geen diesel- of aardgasbussen meer aanschaffen. In het jaar 2030 zullen er in Haarlem en Amsterdam geen conventionele bussen in het straatbeeld te zien zijn. De bussen die in november de uitstoot gaan doen verdwijnen, zullen de stad behoorlijk doen verbeteren op het gebied van luchtvervuiling, geluidsoverlast en schade aan het wegdek. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *