Grasmus met westnijlvirus in Utrecht gevonden

Grasmus met westnijlvirus in Utrecht gevonden

UTRECHT – Onderzoekers van One Health Pact hebben eind augustus in Utrecht een grasmus gevonden met het westnijlvirus. Het is het eerste keer dat dit virus is in Nederland is gevonden. 

De mus is gevangen en getest in het kader van het One Health Pact. Dit consortium bestaat uit experts en wordt gecoördineerd door Erasmus MC. Het consortium werkt aan een onderzoeksproject voor het ontwikkelen van een soort early-warning systeem. Dit systeem moet de introductie van een aantal exotische virussen, zoals het westnijlvirus zo vroeg mogelijk opsporen. 

Vanaf dit jaar zijn er al ruim duizend vogels getest. Deze grasmus is de eerste vogel die positief is getest in Nederland. In de afgelopen jaren zijn er bij meerdere vogels wel antistoffen gevonden. Dat betekent dat de vogels besmet zijn geweest met het virus, maar dat ze de infectie al hebben doorgemaakt.  

Het is zeer waarschijnlijk dat deze mus de infectie in Nederland heeft opgelopen, want grasmussen arriveren in april en vertrekken in de nazomer naar Afrika. Het virus heeft zich de laatste tientallen jaren over de wereld verspreid, waaronder Central-Europa en Duitsland. Besmetting gebeurt via geïnfecteerde muggen. De muggen krijgen de infectie doordat ze voeden zich via geïnfecteerde vogels. De muggen verspreiden het virus weer naar andere vogels en soms ook naar zoogdieren, zoals mensen. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft samen met andere zorg- en gezondheidsgroepen heeft de werkgroep Voorbereiding surveillance en response West Nile Virus gecreëerd.  

 

Pagina-einde 

 

Bron: https://www.rivm.nl/nieuws/vogel-besmet-met-westnijlvirus 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *