Slavernijverleden werkt door in Amsterdam van vandaag

Slavernijverleden werkt door in Amsterdam van vandaag

In de Beurs van Berlage wordt gesproken over het slavernijverleden.

AMSTERDAM – In de Beurs van Berlage vond op vrijdag 2 oktober een symposium plaats over de rol van Amsterdam in het slavernijverledenAanleiding was het recent verschenen boek De slavernij in Oost en West: Het Amsterdam-onderzoek. 

Het stadsbestuur heeft opdracht gegeven tot het doen van dit onderzoek en het stadsbestuur was binnen dit symposium ook vertegenwoordigd door Rutger Groot Wassink, wethouder van Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering. Afgelopen dinsdag vond de officiële boekpresentatie al plaats, maar dit symposium was live mee te kijken via Facebook, waardoor het veel publiek zou bereiken 

In de zaal zitten enkele mensen en op een podium staan vier lange tafels naast elkaar. Ook is er een spreekgestalte, van waarachter Simone Weimans het symposium inleidt: ‘‘en wat blijkt het bestuur van Amsterdam was direct, wereldwijd, grootschaligveelzijdig en langdurig betrokken bij de slavenhandel en slavernij. En dat verleden, dat werkt nog door in het Amsterdam van vandaag.’’ Deze zin komt gedurende de hele wetenschappelijke bijeenkomst herhaaldelijk terug, wat niet erg gek is, aangezien dit de kernconclusie van het uitgevoerde onderzoek is. 

Het boek heeft 41 verschillende auteurs, waarvan er een aantal aanwezig is bij de rondetafelgesprekken die tijdens het symposium gevoerd worden. Er wordt ingegaan op de rol van het historische stadsbestuur in de VOC, straatnamen, institutioneel racisme en er is zelfs een spoken word artist, die levendig vertelt hoe hij dagelijks te maken krijgt met de sporen uit het verleden. ‘Ik neem het jullie niet kwalijk, maar ik neem het jullie kwalijk’ zegt hij, waarna een relaas volgt met dingen die hem overkomen. Maar ook de andere aanwezigen, die vrijwel allemaal iets hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek, struikelen soms over hun woorden of gaan plots harder praten, vaak ook als er verhalen over individuen aan bod komen. 

Het symposium werd georganiseerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in samenwerking met Black Achievement Monthdie deze oktober plaatsvindt. De rol tussen slavernij en hedendaagse ongelijkheid tussen groeperingen wordt dan ook besproken aan het einde van het symposiumNancy Jouwens, één van de redacteuren van het boek, hoopt ook dat dit boek de discussie over slavernij en gelijkheid alleen maar verder aanwakkert.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *