Opening nieuwe tentoonstelling in Frans Hals museum te Haarlem

Opening nieuwe tentoonstelling in Frans Hals museum te Haarlem

Witte poes in een open raam- Jacobus van Looy, c. 1895, olieverf op doek, collectie Frans Hals Museum Haarlem, schenking Stichting Jacobus van Looy. Foto: Arend Velsink.

HAARLEM – In het Frans Hals museum in Haarlem is vanaf 10 oktober de nieuwe tentoonstelling ‘Mag het ook mooi zijn?’ te zien. Dit is een vertoning over blijven schilderen bij het oude terwijl om je heen alles mee gaat met de veranderingen in eind negentiende eeuw. Deze is te zien op de locatie ‘de hal’ op de Grote Markt. De voorstelling is te zien tot en met 10 januari 2021. 

Maar liefst vijfentwintig Haarlemse schilders zijn er te zien bij de vertoning ‘Mag het ook mooi zijn?’ en dit is nog nooit eerder voorgekomen. Vanaf 10 oktober zijn schilders zoals Coba Ritsema, Jacobus van Looy en Kees Verwey te zien in het museum. Deze schilders zijn realisten en impressionisten en waren anders vergeleken de schilders en medemens in hun tijd. Zij wilden zich vasthouden aan deze stromingen, en ze wilden niet altijd maar experimenteren en vernieuwen in hun kunstwerken. Zij vonden dat kunst gewoon mooi moest blijven om naar te kijken en mooi moest zijn om te blijven maken. Ze kozen ervoor om bij traditie en ambacht te blijven in plaats van de vernieuwing. Een groot deel van de schilderijen op de tentoonstelling is afkomstig uit de omvangrijke eigen museumcollectie. Sommige werken zijn tientallen jaren niet te zien geweest, en nu speciaal voor deze gelegenheid schoongemaakt en waar nodig gerestaureerd.
De tentoonstelling is ook als afscheid van conservator Antoon Erftemeijer, die eind 2020 met pension gaat na eenendertig jaar werkzaam te zijn geweest in het Frans Hals museum, waarvan twaalf jaar conservator moderne kunst.  

De tentoonstelling is te zien in de prachtige locatie de hal. Het Frans Hals museum heeft namelijk twee gebouwen, het hof en de hal. De hal is een pas later ontstane plek voor het museum. Eerst bestond dit gebouw uit drie losse plekken: de Verweyhal, de Vleeshal en het vishuisje. Hierin werd wel al jarenlang kunst tentoongesteld, maar het was nooit één locatie. Pas vanaf 2018 is de hal een deel van het Frans Hals museum. Het andere gebouw van het museum is het hof. Dit was eerst een weeshuis, daarna werd het een mannenhuis en later, in 1913, werd dit een plek waar het publiek kunst kon bewonderen.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *