Supermarkten keren medewerkers (flinke) coronabonus uit

Supermarkten keren medewerkers (flinke) coronabonus uit

De vestiging van Albert Heijn in IJsselstein aan het Basiliekpad. Foto: Thijmen Sies

IJSSELSTEIN – Verschillende supermarktketens hebben besloten een coronabonus uit te keren aan hun medewerkers. Het gaat hoe dan ook om de supermarkten Albert Heijn en Deen, maar ook voor medewerkers van Jumbo en Lidl is er kans op de bonus.

Er is tijdens de coronacrisis flink meer winst gemaakt door de supermarkten dan normaal in dezelfde periode. Het hamsteren van toiletpapier, handzeep, geblikt voedsel en andere houdbare voedingsmiddelen waren de grootste winstfactoren voor de winkelketens in maart, aldus RTL Nieuws. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de totale omzet van supermarkten met 13 procent is gestegen tijdens de crisis. Dit geld kan worden gebruikt om het winkelpersoneel eens flink in het zonnetje te zetten. Vakbond CNV heeft er dan ook voor gepleit dat de grootste supermarktketens hun medewerkers gaan belonen voor hun harde werk, bijvoorbeeld in de vorm van een loonsverhoging.

Situering bij de supermarkten

Het moederbedrijf van winkelketen Albert Heijn, Ahold Delhaize, zag de winst meer dan verdubbelen: waar de nettowinst van het tweede kwartaal van vorig jaar 334 miljoen euro bedroeg, staat de teller voor dezelfde periode van dit jaar op 693 miljoen euro, aldus vakblad Distrifood. De ruim honderdduizend werknemers, die tijdens de paasdagen al een cadeaubon kregen, kunnen in december, in plaats van de gebruikelijke 45 procent, een prachtige bonus van 70 procent op hun werkloon verwachten, met een extra bonus van nog eens 15 procent. Een AH-medewerker: “Ik vind de regeling meer dan terecht. Ik heb me het zweet in m’n naad gewerkt tijdens de crisis, daar wil ik graag wat voor terug zien.” De Telegraaf benoemd dat topman Frans Muller aan het begin van augustus al sprak over een “stevige bonus” voor Albert Heijn-personeel.

Ook medewerkers van familiewinkelketen Deen Supermarkten krijgen een leuk extraatje van hun werkgever. De Telegraaf meldt dat dit een bonus wordt van 10 procent bovenop het totale loon dat is tussen maart en augustus. De familie Deen, oprichters van de gelijknamige supermarkt, en de directie van Deen Supermarkten hebben “erg veel bewondering voor hoe de medewerkers zich al ruim zes maanden door deze lastige tijd slaan”. Het CNV wilde een bod doen voor een sectorbrede bonus, maar alsmaar wachtende op de vakbond, trof Deen half september eigenhandig een bonusregeling, aldus Distrifood.

Medewerkers van Jumbo en Lidl moeten echter nog even geduld hebben. De twee supermarktketens zijn volgens Distrifood bezig om een “collectieve regeling binnen de supermarktbranche” te introduceren. Wat deze regeling in zal gaan houden, is nog niet bekend. Een medewerkster van Jumbo Achterveld hoopt dat er gauw duidelijkheid komt over een eventuele bonus: “Ik heb die bonus net zo verdient als bij de Appie.” Daarnaast is er voor personeel van kleinere supermarktketens Aldi , Plus, Spar, Hoogvliet, Coop en Dirk nog niks bekend over een eventuele loonsverhoging of bonus. Het is nog de vraag of er bij deze supermarkten een coronabonusregeling zal komen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *