Jongerenwerkers vertellen over hun werk in coronatijd

Jongerenwerkers vertellen over hun werk in coronatijd

Jongeren informatie punt, Alifa (JIP). Fotograaf: Lotte Kloos

ENSCHEDE – Jongerenwerkers hebben tijdens de gemeenteraadsvergadering verteld over de manier waarop zij jongeren benaderen in coronatijd. Christina Saweiros, jongerenwerkster bij Alifa heeft van gemeente extra geld gekregen om een nieuw bedacht plan uit te gaan werken.  

Vanuit het jongeren werk krijgen jongerenwerkers vaak te horen dat de jongeren zich vervelen en zich niet gehoord voelen in deze Corona tijd. Ook de jongeren die vanuit het JIP (jongeren informatie punt) meegekomen zijn naar de raadsvergadering van stadsdeel west van 22 september, knikken instemmend wanneer Saweiro hierover verteltDe taak van de jongerenwerkers is om zich te laten zien in de wijken maar nu natuurlijk op een gepaste afstand.  

Saweiros vertelt dat er tegenwoordig veel meer gebruik wordt gemaakt van de social media platformenwaarmee zij makkelijker bereikt kunnen worden. De fysieke en online activiteiten die Alifa organiseert worden wekelijks gepresenteerd. Jansen, fractievertegenwoordiger DPE (Democratisch platform Enschede) vraagt of deze manier van benaderen ook na de Corona crisis van toepassing blijft. ‘Het digitale jongerenwerk is eigenlijk geen ontkomen meer aan’, aldus Christina. ‘Online kun je een grote groep jongeren bereiken die op straat minder bereikbaar zijn. Hierdoor kun je er ook achter komen waar ze mee bezig zijn en hoe zij denken’. 

Vanwege de oproep van minister-president Rutte, aan jongeren om zich te laten horen, heeft Alifa een aantal pizzagesprekken georganiseerd. Tijdens deze gesprekken praten jongeren, de jongerenwerkers van Alifa en andere professionals, over de situatie omtrent Corona. Alifa heeft een bedrag mogen ontvangen van de gemeente om een van de plannen die tijdens een pizzagesprek is ontstaan uit te voeren. Een van de jongeren die meegekomen is, verteldt dat ze een 1,5 meter festival gaan organiseren. Hierover hebben ze elke woensdag een meeting bij het JIP om dit te gaan realiseren.  

Anel die ambulant jongerenwerker is bij Alifa vertelt over het fysiek benaderen van de jongeren. Aan het begin van de crisis was er veel onbegrip. Jongeren gingen met grote getalen de straat op en hielden hierbij niet altijd rekening met de 1,5 meter maatregel. Anel geeft aan dat in het begin het vooral lastig was om zijn rol aan te houden als jongerenwerker en niet als handhaver. Naarmate de tijd vorderde werden de jongeren rustiger en kon Anel zijn rol als jongerenwerker weer beter oppakken.  

Vanuit de zaal komt de vraag of Anel bang is dat tijdens de tweede coronagolf, waar men over spreekt, de jongeren weer elkaar op gaan zoeken. We zijn nu een aantal weken verder en zien dat de rust teruggekeerd is. De jongeren trekker dieper de wijk in. Ook door het koudere weer wat er weer aan komt en de fysieke activiteiten die weer plaats mogen vinden hopen we de rust te kunnen behouden’. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *