Drukte blijft uit tijdens ‘Tag der Deutschen Einheit’.

Drukte blijft uit tijdens ‘Tag der Deutschen Einheit’.

De langstraat tijdens ‘Tag der Deutschen Einheit’ Fotograaf: Lotte Kloos

ENSCHEDE – Doorgaans is het op 3 oktober, tijdens de Tag der Deutschen Einheit, opvallend druk in Enschede. Jaarlijks vieren grote groepen Duitsers de hereniging van Oost- en West-Duitsland met een dagje Enschede. Dit jaar is het akelig stil in de stad. 

Waar normaal gesproken geen parkeerplek meer te vinden is en de Enschedese binnenstad overvol is met Duitse toeristen en tukkers, kan je dit jaar een kanon afschieten. Eerder deze week bestempelde het ministerie van Buitenlandse zaken op zijn website de meeste gebieden in Nederland als risicogebied. 

Een shoppende moeder en dochter geven aan het opmerkelijk rustig te vinden. ‘Voorgaande jaren was de drukte in Enschede tijdens deze feestdag abnormaal. Vandaag zou het wel rustiger zijn vanwege de coronacrisis. Wij vinden het perfect om te shoppen zo’. Duitsers mogen van de Duitse regering nog steeds wel Nederland in. Echter krijgen zij bij terugkomst te maken met een aantal extra maatregelen. Zo moeten ze twee weken in thuisisolatie, die ze vroegtijdig kunnen beëindigen wanneer ze negatief getest zijn. Deze maatregelen zijn vanuit het ministerie van buitenlandse zaken opgelegd en op de website van het ministerie te lezen. 

De Marktkooplieden die elke zaterdag op de markt staan, geven aan de grote toestroom naar Enschede dit jaar te missen. Niet alleen de Duitsers, maar ook de tukkers en toevallig langskomende mensen zorgen elk jaar voor een grote opbrengst tijdens deze Duitse feestdag. De 1,5 meter is vandaag geen enkel probleem om te bewaren door de rust.  

Een van de marktverkopers kijkt bezorgd als hij over het Van Heekplein tuurt. Nog nooit is het tijdens deze dag zo rustig gebleven. De shoppende mensen die nog even hun fruit en groente halen zorgen voor veel omzetCorona heeft invloed op ons allemaal, maar dit had ik niet verwacht.’  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *