Na maandenlange vertraging is tramtraject Utrecht – IJsselstein eindelijk bijna af!

Na maandenlange vertraging is tramtraject Utrecht – IJsselstein eindelijk bijna af!

De werkzaamheden aan de trambaan langs de Praagsingel, IJsselstein, zijn nog in volle gang. Foto: Thijmen Sies

UTRECHT – Het is eindelijk zo ver: het tramtraject van Utrecht naar IJsselstein is bijna klaar. De oplevering van het tracé liep zeker vijf maanden vertraging op, waardoor het project nog minstens 6,3 miljoen euro duurder is geworden. 

De oplevering van het SUNIJ-traject (Stad Utrecht – Nieuwegein – IJsselstein) stond gepland voor eind augustus, maar verschillende factoren vertraagden het productieproces flink. Door de coronamaatregelen mochten er minder mensen tegelijk werken aan het tracé en kwam een Spaanse materieelvracht erg verlaat aan op de plaats van bestemming. Ook zorgde een grote blunder bij de aanvraag van een vergunning voor vertraging. Er werd door de provincie Utrecht per abuis van uitgegaan dat het om een renovatieproject ging, maar de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUU) benoemde het project tot nieuwbouwproject. Ongelooflijk zuur en balen”, aldus gedeputeerde en ‘baas van het dossier’ Arne Schaddelee (ChristenUnie) in een interview met het Algemeen Dagblad. 

Schaddelee legt in het interview uit wat er de komende drie maanden tot de oplevering nog moet gaan gebeuren en haakt met name in op het aantonen van de veiligheidscertificatenWant al heeft de Provincie die niet paraatdan moet er gebeld worden naar de leverancier, waar de documenten ook niet altijd voor het grijpen liggen 

Aparte oplevering 

Het traject van Utrecht naar Nieuwegein is bouwkundig gereed voor gebruik en, na allerlei tests en checks, zal de oplevering plaatsvinden in januari 2021. Maar het tracé van Nieuwegein naar IJsselstein kan nog niet in gebruik worden genomenDe tram raast in Zenderpark, IJsselstein, namelijk langs een sloot waar een zwak in de damwand is gevonden. Zelfs met de inmiddels aangebrachte verstevigingen is het nog de vraag of de wandconstructie stevig genoeg ismaar “dat wordt nog onderzocht”, aldus het AD. De oplevering van het traject van Nieuwegein naar de eindhalte in IJsselstein staat gepland voor februari volgend jaar.

Boodschap van de baas 

Het spijt mij echt vreselijk dat we dit niet beter en sneller voor elkaar hebben. We doen elke dag onze stinkende best”, verontschuldigt Arne Schaddelee zich tegenover de tramreizigers. “Die tram is voor Nieuwegein en IJsselstein heel erg belangrijk. Ook nu zijn veel mensen er van afhankelijk. Mij viel op hoeveel mensen afscheid namen van de oude trams. Ik hoop dat we die harten weer gaan terugwinnen in het nieuwe jaar.”  

De betrokken gemeenten zijn gezamenlijk met vervoersbedrijf U-OV al bezig om een speciale kortingsregeling of periode van gratis reizen in te stellen voor Nieuwegeiners en IJsselsteiners die last hebben gehad van de situatie. “We moeten in elk geval een groot gebaar maken om de mensen weer naar ons toe te halen.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *