‘Schuldenspoken’ voeren actie in Groningen

‘Schuldenspoken’ voeren actie in Groningen

'Schuldenspoken' doen aan de deur hun verhaal. Foto: Holger Gringhuis

GRONINGEN – Op vrijdagavond 30 oktober zijn enkele Groningse studenten verkleed als spook langs de deuren gegaan om meer aandacht te vragen voor hun campagne tegen het huidige leenstelsel. De actie is onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne. 

Ondanks het slechte weer van vrijdagavond hebben enkele Groningse studenten de moed bijeengeraapt om meer aandacht te vragen voor hun strijd tegen het huidige leenstelsel. De studenten waren verkleed als spook. ‘We zien onze studieschuld eigenlijk als een spook dat ons het hele leven blijft achtervolgen’, legt een van de spoken uit wanneer een bewoner van een studentenhuis verschrikt de deur opendoet. ‘Wat vind je van het huidige leenstelsel?’, is vaak de vraag om het ijs te breken. ‘Negen van de tien studenten vindt het leenstelsel maar niks’, zegt Marinus, een van de spoken. ‘Er zijn bijna geen studenten die het niet met ons eens zijn’ 

Het doel van de actie is om zoveel mogelijk mensen het belang van de actie duidelijk te maken. De actievoerders bellen vooral aan bij studenten. ‘Vaak kun je van buiten al zien waar studenten wonen, zegt één van de actievoerders. Nadat de spoken hun verhaal hebben gedaan worden flyers uitgedeeld met een QR-code die verwijst naar de petitie van de actie. ‘Geef je het ook even door aan je huisgenoten en vrienden door?’, sluit spook Suzanne het gesprek af.  

Als onderdeel van de campagne ‘adopteren’ de actievoerders allemaal een Tweede Kamerlid. Dit betekent dat elk Tweede Kamerlid elke dinsdag met vragen wordt bestookt over het leenstelsel. De studenten willen graag met de Kamerleden in gesprek over het leenstelsel. ‘Er hebben al zo’n veertig Kamerleden gereageerd op de actie, zegt Marinus. ‘Een beetje jammer dat ik Klaas Dijkhoff heb geadopteerd. Die doet eens in de 3 dagen een retweetje en daar blijft het wel bij.’ Middels twitter willen de studenten hun volhardendheid laten zien aan de politici.  ‘Ik ga elke dinsdag naar Tamara van Ark twitteren’, zegt Suzanne door de gaten van haar spookkostuum.  

Initiatiefnemers van de #NietMijnSchuld-campagne zijn de Landelijke studenten vakbond en FNV Young & United. Eerder deze week organiseerden zij al soortgelijke acties in Utrecht en Amstelveen.  

De petitie van de #NietMijnSchuld-campagne is te vinden op www.nietmijnschuld.nl.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *