Vanaf februari 2024 gaat er een hoop veranderen betreft de eindtoets voor het basisonderwijs. Allereerst verandert de naam van de eindtoets naar doorstroomtoets en krijgt de toets een andere focus. Tot dit jaar kunnen scholen nog kiezen of zij het onderdeel wereldoriëntatie in de eindtoets gaan toetsen.
Vanaf 2024 wordt dit keuzegedeelte uit de toets gehaald en zullen er geen vragen over de vakken aardrijkskunde, biologie en geschiedenis meer gesteld worden. Dit geldt voor de private aanbieders van de toets, maar ook namens de overheid.
De beslissing om de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en biologie te schrappen, is genomen om de focus meer te leggen op de vakken rekenen, taalverzorging en lezen. Dit zijn dan ook verplichte onderdelen van de eindtoets.
De scholenorganisatie PO-raad zegt zich zorgen te maken over de eindtoets. Dit blijkt uit de uitzending van het tv-programma pointer. Volgens de raad komt de focus van het onderwijs te erg te liggen op de vakken die wel in de eindtoets terugkomen en niet op de vakken die niet meer getoetst gaan worden. Daarnaast is de raad van mening dat scholen ook moeten kijken naar de bredere ontwikkeling van het kind. Aardrijkskunde en geschiedenis dragen hieraan bij, aldus de raad.
Daarnaast is er ook veel ophef geweest over de datum van de toets. De toets staat gepland rond de periode van carnaval. Een meerdereid van de Tweede Kamer wil dat basisscholen in carnaval regio’s een extra week krijgen om de toets af te nemen. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul wil dit echter niet.
Carnaval is een drukke periode en de kamer wil in plaats van twee weken, drie weken tijd geven voor de eindtoets van groep acht. De toetsen worden afgenomen tussen 5 en 16 februari. Er wordt veel georganiseerd tijdens carnaval en daarom is deze versoepeling volgens de basisscholen in Noord-Brabant en Limburg noodzakelijk.
Nikki Koppel ging naar basisschool De 7-Sprong in Eemnes om te kijken hoe zij tegen deze verandering aankijkt.