Hoe weten we precies wat wij binnen gespoten krijgen met vaccinaties? Pepijn van Houwelingen (FvD) meldde op Twitter 21 oktober het volgende: “Steeds meer gerenommeerde artsen en wetenschappers spreken hun zorgen uit over de Pfizer-vaccins, die vervuild blijken te zijn met DNA-deeltjes”. Of er daadwerkelijk DNA-deeltjes in he vaccin zitten, is lastig te verifiëren.
De uitspraak van Van Houwelingen is deels gebaseerd op een onderzoek uit 2023 van wetenschapper Kevin McKernan. In dit onderzoek komt naar voren dat er wel degelijk DNA-deeltjes in het Pfizer-vaccin kunnen zitten. Voor dit onderzoek zijn eerdere samples van het Pfizer-vaccin onderzocht. Daarnaast haalt hij de andere krant aan in zijn claim.
Onbekendheid en controle
Er worden verschillende vaccins gebruikt om het coronavirus tegen te gaan en het Comirnaty vaccin is daar één van. Ook wel het BioNTech/Pfizer vaccin genoemd. Dit vaccin is goedgekeurd in de Europese Unie voor gebruik ter bescherming tegen het coronavirus. Het productieproces van een vaccin wordt zorgvuldig gecontroleerd.
Het College ter beoordeling van geneesmiddelen, bestaande uit zeventien artsen, wetenschappers en apothekers, zegt het volgende over dit onderzoek: “De herkomst en bewaarcondities van de, in deze situatie, onderzochte vaccin-samples zijn niet bekend. Er kan dus niet worden aangenomen dat deze samples representatief zijn voor het Pfizer-vaccin dat op de markt is”, aldus Martine van Zwieten, woordvoerder van de organisatie.
Bewijzen en verschillen
“Vanuit Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zijn limieten vastgesteld voor de hoeveelheid DNA-deeltjes die maximaal in de vaccins mogen voorkomen. Er is op dit moment nog geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat de veiligheidslimieten zijn overschreden”, zegt van Zwieten
Het RIVM sluit zich aan bij het college: “Het zijn anonieme en niet gekoelde vaccinflesjes en het is daardoor niet te verifiëren of dit DNA de echte vaccins betreft. Daarnaast is de kwaliteit van deze vaccinflesjes niet vergelijkbaar met de vaccins die zijn ingezet”, aldus woordvoerder Harald Wychel van het RIVM.
Jacques van Dongen, hoogleraar Medische immunologie aan de Universiteit Leiden geeft een tegenstelling: “Het kan voorkomen dat er DNA-deeltjes terecht komen in een RNA-vaccin precies zoals er kippeneiwittendeeltjes terecht kunnen komen in griepvaccins”. RNA is vergelijkbaar met DNA.
Klopt de claim?
Woordvoerder Harold Wychel van het RIVM laat weten: “Wij, als RIVM, denken dat de claim niet klopt. Deze claim is gebaseerd op anonieme samples en niet op het Pfizer-vaccin”. Echter blijft het lastig om dit te kunnen controleren.
Daarnaast lijkt, volgens hoogleraar Jacques van Dongen, het Pfizer-vaccin op het Moderna vaccin: “DNA-deeltjes komen ook voor in de Moderna-vaccins, waarvoor vergelijkbare productiemethoden worden gebruikt als voor het Pfizer-vaccin”.
Conclusie
De claim die in deze factcheck wordt onderzocht is: “Steeds meer gerenommeerde artsen en wetenschappers spreken hun zorgen uit over de Pfizer-vaccins, die vervuild blijken te zijn met DNA-deeltjes”.
Het RIVM en het College ter beoordeling van geneesmiddelen zeggen beide dat het lastig is om te controleren of de DNA-deeltjes ook de Pfizer-vaccins betreffen. Het RIVM zegt dat de anonieme samples uit het onderzoek van wetenschapper Kevin Mckernan niet vergelijkbaar zijn met het Pfizer-vaccin.
Daarnaast blijft de kans van DNA-deeltjes in het vaccin bestaan, maar dit is lastig om volledig te verifiëren. Dit komt doordat de samples van het gebruikte onderzoek van wetenschapper Kevin Mckernan niet vergelijkbaar zijn met het Pfizer-vaccin. Verder zijn de bewaarmethodes van dit onderzoek nog onbekend.
Echter lijken de Moderna vaccins wel op het Pfizer-vaccin. Dit komt doordat er vergelijkbare productiemethoden worden gebruikt bij de beide vaccins.
Deze claim blijkt lastig om te controleren door een nuanceverschil. Hierdoor is de claim niet controleerbaar.