Het gaat niet goed met de zeehond in de Waddenzee. Recent onderzoek toont namelijk aan dat het aantal zeehonden daalt voor het derde jaar op rij. Dit is zorgelijk, maar hoe zorgelijk precies?
Uit recent onderzoek van 1 november van Universiteit Wageningen blijkt dat de populatie van het aantal gewone zeehonden is gedaald voor het derde jaar op rij. Dit onderzoek laat zien dat het niet goed gaat met de populatie van de gewone zeehond.
Het proces
Dit jaar zijn er tijdens de verharingsperiode van de zeehond, zo’n vier procent minder zeehonden te vinden in de Waddenzee dan vorig jaar. Wat opvalt bij dit onderzoek is dat het aantal zeehondenpups wel gestegen is. Het aantal zeehondenpups is hersteld met tien procent
Marine-bioloog Sophie Brasseur telt al sinds 1991 het aantal zeehonden rondom de Waddenzee. Ook zij heeft meegewerkt aan het onderzoek: “We zitten nu op het niveau van 2013 als het gaat om het zeehondenaantal. We gaan dus dertien jaar terug in de tijd en dit is ernstig”.
Het onderzoek van de zeehonden wordt door verschillende mensen uitgevoerd: “Samen met een team vlieg ik zo’n tien keer per jaar boven alle zandbanken van Nederland. Hierbij tellen wij alle zeehonden stuk voor stuk en zien wij ook welke zeehond gezenderd is”, zegt Brasseur.
De oorzaak:
De doodsoorzaak van zeehonden verschilt. Volgens Brasseur is het een langdurig proces om de doodsoorzaak van een zeehond te achterhalen: “Een zeehond kan doodgaan door een touw verstrikt in zijn bek, maar ook door gebeten te worden door een ander dier. Hierdoor is de oorzaak lastiger te achterhalen”, aldus Brasseur.
Intensief gebruik van de Waddenzee speelt ook een rol volgens Sophie: “Doordat wij meer online gaan winkelen, varen er meer boten uit. Daarnaast worden er ook steeds meer windmolenparken gebouwd in de Waddenzee en dit draagt niet bij aan het herstellen van de zeehondenpopulatie”.