Club Radio voor verbondenheid

Het begin van scoutingseizoen 2021 had christelijke Scoutinggroep Burmania uit Leeuwarden vast anders voorgesteld. Elke eerste zaterdagmiddag van het jaar eten alle leden gezamenlijk boerenkool, normaal in de binnenruimte van hun houten clubgebouw aan het kalverdijkje 47 (de Vesting) in Leeuwarden, maar dit jaar eet iedereen gezamenlijk vanuit huis.

Lees verder

De thuiswonende coronastudent

Vers van de middelbare school en op naar het echte studentenleven! Voor veel eerstejaars studenten is het eerste jaar op de universiteit of het hbo niet zoals zij verwacht hadden. Een pilsje in de kroeg na het college, voor het eerst op jezelf gaan wonen en naar een nieuwe school gaan, zit er door mevrouw corona er helaas niet in. De 18-jarige thuiswonende Anniek studeert sinds zomer 2020 aan de universiteit en is daarom dus een echte coronastudent.

Lees verder

Vanuit je bed rechtstreeks in 1800 belanden

Als het goed is zit iedereen nu heel veel binnen. Na meerdere kaartspelletjes, je favoriete serie opnieuw kijken en vijf gebakken bananen cakes later slaat de verveling weer toe. Daar heeft Netflix dan een oplossing voor: Bridgerton. Een nieuwe serie met acht aflevering om te bingewatchen.  

Lees verder

Het Louis Hartlooper Complex

Utrecht – Aan de rand van de binnenstad ligt het Louis Hartlooper Complex. Het voormalige politiebureau is omgebouwd tot filmhuis. Hier worden verschillende genres van films en documentaires op verschillende tijden vertoont. Hieronder een sfeerimpressie van het tijdloze gebouw waar redacteur Yvette Silbernberg samen met haar vriend een bezoek aan had gebracht.

Lees verder

Menstruatie-armoede in Hilversum

Hilversum – Het Schotse parlement stemde 24 november unaniem dat ze het period poverty probleem, ook wel menstruatie-armoede in hun land willen oplossen. In 2018 liep Schotland op dit gebied al voor door menstruatie producten op universiteiten en scholen gratis aan te bieden. Door menstruatie producten gratis aan te bieden op openbare plekken zoals een apotheek of buurtcentrum willen ze vrouwen die deze producten niet kunnen betalen helpen. Nou is de zogenoemde period poverty ook een probleem in Nederland, blijkt uit onderzoek van Plan International en feministische organisatie De Bovengrondse. In dit onderzoek staat, dat onder duizend meisjes en jonge vrouwen in Nederland tussen 12 en 25 jaar, 8,9 procent wel eens te weinig geld heeft om menstruatieproducten te kopen. 9,4 procent heeft uit geldgebrek wel een kennis of vriendin er om moeten vragen. En 5,5 procent heeft uit geldgebrek wel eens iets anders dan een menstruatie product gebruikt om het bloed op te vangen. Denk hierbij aan kranten of toiletpapier.

Lees verder

Fotografie in lockdown

Utrecht – Voor veel mensen is er een hoop veranderd door de Coronacrisis. De al afgekondigde maatregelen zijn de nagel in de kist voor veel bedrijven en freelancers. Een beroepsgroep die hier zwaar onder lijdt maar er stilletjes onder blijft zijn de fotografen. Er zijn geen evenementen en nu kerst en oud en nieuw geen grote spektakels zijn moeten zij creatief omgaan om hun werk nog te kunnen doen. Ruby Themans is eerstejaars fotografie student aan het HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Zij vertelt ons hoe ze dit aanpakt. Ze heeft zich voor nu beperkt tot Utrecht om haar foto’s in te maken.

Lees verder

Naar school in een lockdown

Sinds de aankondiging van de nieuwe lockdown begin december werd er door het kabinet besloten als laatste redmiddel alle scholen alsnog te sluiten. Van de basisschool tot het Universitaire onderwijs, alles is dicht, behalve voor sommige mensen. Praktijkonderwijs gaat als uitzondering door. De 20-jarige José Steenbergen moet nog diverse praktijklessen volgen op het mbo en gaat dus in deze lockdown alsnog naar school.

Lees verder
Bezig met laden
  • Samenleving
  • Zakelijk
  • Vrije tijd
  • Beleid & Bestuur

Fotografie in lockdown

Utrecht - Voor veel mensen is er een hoop veranderd door de Coronacrisis. De al afgekondigde maatregelen zijn de nagel in de kist voor veel bedrijven en freelancers. Een beroepsgroep die hier zwaar onder lijdt maar er stilletjes onder blijft zijn de fotografen. Er zijn geen evenementen en nu kerst en oud en nieuw geen grote spektakels zijn moeten zij creatief omgaan om hun werk nog te kunnen doen. Ruby Themans is eerstejaars fotografie student aan het HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Zij vertelt ons hoe ze dit aanpakt. Ze heeft zich voor nu beperkt tot Utrecht om haar foto’s in te maken.

Disclaimer

Op deze website publiceren eerstejaarsstudenten Journalistiek van de Hogeschool Utrecht nieuws en actualiteiten over uw plaats of wijk.

Tenzij anders vermeld, zijn alle teksten, foto’s en andere media op deze website gelicentieerd onder een Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0-licentie.
Teksten en media op deze website mogen alleen met naamsvermelding worden gedeeld voor niet-commerciële doeleinden.