Woekerbeleid of handhaven pur sang

Woekerbeleid of handhaven pur sang

Apeldoorn 12-10-2020 |Tweewielers aangeboden door Phoenix. | Ahmad Belal Hanifi ©

Gemeente Apeldoorn maakt zijn binnenstad corona-vrij door fietsen weg te halen in en rondom de stad. Is dit beleid op maat of een simpel verdienmodel verpakt in een corona-jasje. We spreken hier over met Esther Naber(45) communicatie adviseur van de gemeente.

In en rondom de binnenstad worden sinds juni van dit jaar fietsen weggehaald onder de mom van ‘veilig winkelen’. Men moet zijn fiets parkeren in een van de 6 fietsenstallingen of genoegen nemen met een boete van 25 euro. Mocht je binnen 2 weken niet reageren, dan word je fiets te koop aangeboden voor een aanzienlijk bedrag op een van de ‘phoenix-winkels’ van de gemeente.

Esther Naber(35) werkt al drie jaar bij de gemeente Apeldoorn als Communicatie adviseur. Ze geeft aan dat het motief te maken heeft met ruimte maken.’’ De essentie in de corona-crisis is, houd afstand en ruimte maken. Er zijn al steden waar al eerder een verbod gold, grotere steden. Je kunt je fiets ook niet parkeren in de Kalverstraat in Amsterdam.’’ Tussen neus en lippen door vertelt ze dat het ook een storend beeld is, obstakels moeten weg. De gemeente heeft op meerdere manieren gecommuniceerd, denk aan de krant, lokale tv, matrixborden op straat en natuurlijk internet.

Ethiek 

Op de vraag of het ethische verantwoord is, om mensen hun eigendommen af te pakken en er 25 euro voor te vragen antwoordt ze met enig twijfel in haar stem: “Ja, we moeten openbare orde en veiligheid handhaven. We moeten afstand creëren, maatregelen treffen en handhaven, het is geen boete maar wel een tegemoetkoming in de kosten die wij maken. Als men bezwaar heeft, kunnen ze via de gemeente in gesprek gaan.”

Vanaf 6 juni tot 23 juli 2020 zijn er door de gemeente 596 fietsen opgehaald. Op hoeveel de teller nu staat is niet precies duidelijk. Men zou geen aangifte doen, of wellicht vinden ze de 25 euro te duur voor hun simpele fiets. Het feit dat vooral jongen en oudere mensen veelal gebruik maken van hun fiets speelt geen rol voor de gemeente. Het ‘sigaar uit eigen doos’ gevoel is een bijkomstigheid en moet vooral als les zijn en dus assertief werken. Mocht je binnen 2 weken niet reageren, dan kun je met je spaargeld naar een van de kringloopwinkels gaan om zo je eigen fiets terug te kopen. Klinkt als woekerbeleid voor sommigen, maar voor de gemeente is dit een effectief beleid met als doel ‘het publiek veilig te laten winkelen’. Massa is kassa maar voor de gemeente is dit veiligheidsbeleid pur sang.

Over de auteur

Ahmad Belal Hanifi

Life is worth dying

3 Comments

 1. Avatar

  Fijn dat hier aandacht aan word besteed Het is toch belachelijk dat je eigen gemeente geld probeert te verdienen over de rug van hun eigen inwoners op deze manier. En dat allemaal onder de mom van corona. Gelukkig word er in dit artikel kritisch na gekeken want het is belachelijk.

  Antwoord
  • Ahmad Belal Hanifi

   Corona of niet, mensen hun eigendommen verkopen zonder dat zij daarmee akkoord zijn gegaan is simpelweg diefstal qc. heling …. Maar als je daarna afgetrapte fietsen nog probeert te verkopen ver boven hun dagwaarde…… dan heet dat oplichting in de volksmond… hahah ergens kan ik er wel om lachen :’D hou de site in de gaten voor meer updates 🙂

   Antwoord
 2. Avatar

  Leuk artikel, beetje jammer dat je fiets wordt verwijderd als dat dan niet aangegeven is. Als er duidelijk aangegeven is dat de fiets daar niet mag staan vind ik het een ander verhaal. Groetjes French

  Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *