Aantal coronabesmettingen in Friesland verdubbeld

Aantal coronabesmettingen in Friesland verdubbeld

LEMMER | Sinds vorige week loopt het aantal positief geteste inwoners van Friesland nog altijd hoog op. Tijdens de eerste coronagolf bleek het aantal besmettingen nauwelijks aanwezig te zijn in de provincie, maar nu we bij de tweede golf zijn aangekomen gaat het hard.

Tot en met augustus behoorde Friesland nog tot één van de minst risicovolle provincies van Nederland. Terwijl de steden in het zuiden van het land er het tegenovergestelde voorstonden, zo was Brabant onder andere code rood voor België. Nu met de tweede golf is dit amper te vergelijken; het aantal coronabesmettingen in Friesland is de afgelopen weken zelfs verdubbeld!

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat de situatie wat is veranderd. Zo schijnen over het algemeen de jongeren te zijn die elkaar besmetten. Zij namen bijvoorbeeld na hun sportwedstrijd nog even een biertje op de sportclub, waar het virus zich eventueel kon verspreiden. Ook werden er vaker coronatesten afgenomen, doordat mensen zich met lichte klachten ook sneller lieten testen.

Manon (17 jaar), woont in het Friese dorp Lemmer en moest afgelopen week in thuisquarantaine met haar gezin. ‘Ik had niet verwacht om in quarantaine te moeten gaan, aangezien het virus vanaf hier zo ver weg leek’. Ook heeft ze de afgelopen weken vaak van vrienden en kennissen gehoord dat zij in quarantaine moesten. Anders dan tijdens de eerste golf, toen kende ze niemand die besmet was geraakt met het virus. Ook al lopen de cijfers hoog op denkt ze dat Friesland niet snel op code rood zal gaan. ‘Friese dorpen zijn niet zo dichtbevolkt als bijvoorbeeld een grote stad als Amsterdam of Den Haag’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *