Corona geeft grote gevolgen voor de culturele sector

Corona geeft grote gevolgen voor de culturele sector

'Willemijn - And Now', DeLamar Theater.

Vooral kleinere theaters moeten creatief zijn om te overleven

Het kabinet schoot in april verschillende bedrijven te hulp, maar de culturele sector kreeg geen geld. De internationale musicalster Willemijn Verkaik, bekend van haar rol als Elphaba in Wicked, zit nu ook zonder inkomen thuis. Toch heeft ze het geluk gehad alsnog op te kunnen treden in deze bizarre tijden.

In het begin van dit jaar stond Willemijn Verkaik nog op de bühne met Annie en trad ze op bij de Oscars. Maar de coronacrisis legde elke productie stil en Willemijn zat noodgedwongen thuis. Het DeLamar Theater heeft Willemijn toen benaderd om voorstellingen te komen spelen. “Ik vond het fijn dat veel mensen enthousiast waren om weer naar het theater te kunnen. Ik kon me goed voorstellen dat men nog niet naar theaters durfde te gaan. Doordat mensen direct kaartjes kochten merkte je dat cultuur echt iets doet met de mens. Mensen missen het. Dat was heel hartverwarmend”, vertelt ze bij Cultuur in Actie!

De 17-jarige Yente Pan, een fan van Willemijn, is naar ‘Willemijn Verkaik – And Now’ in het DeLamar geweest. “Toen ik naar het theater kon, vond ik dat erg fijn. Het was als thuiskomen. Ik kon even zonder zorgen genieten”, aldus Yente. “Ik ben erg dankbaar en blij dat ik een kans kreeg om Willemijn te zien spelen. We moeten het niet voorlief nemen. Het is een wonder dat we naar concerten mogen. Ik vond het een eer om Willemijn live te horen en ik voelde me de gelukkigste fan op aarde” aldus de Duitse Sophia Scholte. Andere fans vertelden ook dat ze heel blij waren om weer naar een concert te mogen.

 Polanentheater

De culturele sector kreeg bij het begin van deze coronacrisis geen geld van de overheid, waardoor verschillende theaters dreigden te moeten sluiten. Het Polanentheater in Amsterdam zou zonder steun de coronacrisis niet overleven. Daarom bedachten ze de actie ‘Red het Polanentheater’. Er werd geld ingezameld en men kon genieten van optredens van onder meer Willemijn Verkaik. Ook kon je bieden op verschillende musicalitems. “De actie is er één om nooit meer te vergeten. Wat een overweldigende dag was dat. Nog nooit zoveel warmte en liefde gevoeld als op die dag. En wat waren we ontzettend blij met het eindbedrag! In totaal 71.000,00 opgehaald, we waren absoluut gered”, aldus Edwin van Veen directeur van het Polanentheater.

De coronacrisis is nog steeds niet voorbij en de tijd begint weer te dringen voor het Polanentheater. “Langzaam loopt de trechter met het actiegeld leeg. De spanning of we het werkelijk gaan halen loopt weer op. We gaan het zeker redden tot januari maar wat er dan gaat gebeuren is koffiedik kijken”, vertelt Edwin van Veen.

In de maanden juli en augustus is er bijna niks gebeurd in het Polanentheater. Normaal krijgen ze producties binnen die gerepeteerd worden om vervolgens in september in première te gaan. Nu bleef het angstaanvallig stil. In de theaterzaal passen normaalgesproken 90 mensen, maar nu wordt het bezet door slechts 25 bezoekers. Ook de horeca draait te weinig omzet. De amateurclubs, die in de doordeweekse avonduren gebruik maken van de repetitielokalen, waren allemaal weer opgestart en dronken gezellig een borrel na hun cursussen. Maar nadat begin oktober de boodschap kwam dat de horeca om 22.00 uur moet sluiten, ligt de bar er weer verlaten bij. “We houden ons hart vast. Vandaag volgen weer nieuwe maatregelen …! “We wachten weer af”, aldus Edwin van Veen.

Over de auteur

Bente Meijer

Ik ben Bente Meijer en ik zit op de school voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben vooral geïnteresseerd in sport en cultuur waaronder muziek, theater en film.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *