Corona over de grens

Corona over de grens

Bron: Pixabay

GLANERBRUG | Nederland is op dit moment een enorm risicogebied als het op het COVID-19 virus aankomt. Maar wat zijn de gevolgen voor de mensen die net over de grens wonen? Mag je gewoon naar Nederland als je in Duitsland woont en andersom? 

Duitsland vindt het op dit moment erg onveilig om de Nederlandse grens over te gaan. Het is niet per se verboden om van Duitsland naar Nederland te reizen. Maar het wordt flink afgeraden. Daarom moeten Nederlanders die uit Duitsland komen twee weken in quarantaine of ze moeten naar het Duitse gezondheidsambt om een coronatest te doen of je moet aan kunnen tonen dat je een negatieve coronatest uitslag hebt van de laatste 48 uur. 

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel. Ook mag je dus nog even de grens over om boodschappen te doen of te tanken. Vele Nederlanders die dichtbij de Duitse grens wonen doen dit namelijk dagelijks. Wel moeten deze Nederlands zich aan de Duitse regels houden. In gesloten ruimtes moet iedereen een mondkapje op en de anderhalve meter regel is ook van toepassing. Dit valt onder ‘klein grensverkeer’. Als je korter dan 24 uur in het andere land bent is dit toegestaan. 

Een andere uitzondering is het werkverkeer. Vele Duitse grensbewoners werken in Nederland of gaan over de grens naar school toe. Dit is toegestaan. Ook geldt dit voor mensen die mantelzorg moeten verrichten, goederenverkeer, mensen die medische behandelingen uit moeten voeren of een bruiloft hebben. Deze mensen hoeven zich niet voortdurend te laten testen. 

De Duitse plicht om je melden geldt niet voor mensen die alleen maar doorreizen. Ook hoef je dan niet in quarantaine. Dus als je eigenlijk door het land reist, maar hier niet verblijft. Als deze regels niet worden opgevolgd kan hier een boete voor worden uitgediend. Deze regels gelden nog tot op zijn minst 31 oktober.

Bron: Pixabay

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *