Werkloosheid blijft maar stijgen

Werkloosheid blijft maar stijgen

ZWOLLE | Sinds de uitbraak van het Coronavirus in Nederland afgelopen maart, zijn er erg veel mensen werkeloos thuis komen zitten. Het CBS geeft aan dat er ruim 150.000 mensen hun baan kwijt zijn geraakt sinds de uitbraak van het virus. Vooral de horeca wordt getroffen, maar ook andere sectoren.

Er zitten momenteel net iets minder dan een half miljoen(!) mensen thuis zonder baan. In een stressvolle periode als deze is het verliezen van je baan natuurlijk het minste wat je wilt. Het CBS kwam afgelopen augustus met cijfers van het eerste half jaar van 2020. Een stijging van 74.000 werklozen bleek genoeg voor een recordaantal werklozen in een maand ooit. In regio Overijssel is momenteel 4% van de beroepsbevolking werkloos. De stijging is met 0,7% ten opzichte van vorig jaar, de hoogste van Nederland.

Ook de Zwolse Melvin (21) zit sinds afgelopen augustus thuis vanwege corona. “Ik werk in de horeca en daar gaat het erg slecht mee door corona, veel van mijn collega’s heeft dat ook de kop gekost”. Hij heeft vooral geprobeerd om ergens anders in de horeca aan de slag te gaan, maar die zijn nu ook allemaal weer gesloten. Ook in andere sectoren is het niet simpel om een baan te vinden. “Veel bedrijven durven nu niet iemand aan te nemen die eigenlijk in een andere sector werkt. Dat is ook wel logisch in de huidige crisis.”

Cijfers van oktober zijn er nog niet, maar er lijkt wel een mindere stijging in de werkloosheid te zitten. Het is nu te hopen dat mensen uit de horeca snel weer aan de slag kunnen. Zo niet in hun eigen sector, dan wel in één waar wel vraag naar personeel is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *