Foto zonder grenzen

Foto zonder grenzen

Je laatste schoolfoto: toch wel een van de laatste herinneringen die je meekrijgt van je middelbare school. Je hebt je mooiste outfit uitgezocht en uiteindelijk sta je er altijd net iets minder mooi op dan je had verwacht. Allemaal netjes in de rij en ongemakkelijk lachend wachten totdat de foto eindelijk is genomen. Dit is niet het geval bij de leerlingen op de Vrije School in Zutphen. Daar mogen leerlingen uit de examenklas ieder jaar een eigen thema voor hun klas kiezen voor hun schoolfoto. Iedereen komt verkleed naar school. Ik was aanwezig op de dag dat de foto voor de klas 12Berkel werd gemaakt. Ik sprak leerlingen uit deze klas en vroeg wat ze er van vonden. 

Het thema van dit jaar ging over twee gangs uit Amerika: ‘’The Crips and The Bloods’’ ( de rode en de blauwe ). Iedereen is druk bezig met klaarmaken van zijn of haar outfit en lijkt en er wordt flink wat gelachen. Ik sprak Lute Witkamp ( 17 ), een leerling uit klas 12Berkel. Lute heeft rode pet op, een kort rood truitje en een korte broek met kapotgescheurde panty aan, daarbij draagt ze ook nog tien centimeter hoge hakken. Het was duidelijk te zien dat zij zich bij ‘’The Bloods’’ had aangesloten voor de foto. ‘’’We hebben heel veel thema’s afgewogen en het was nog best moeilijk om met een hele klas een origineel thema te verzinnen waar iedereen het mee eens was’’. ‘’Uiteindelijk kwam een jongen uit onze klas om als gangs verkleed te gaan wat door vrijwel iedereen positief werd ontvangen’’. ‘’Je moet natuurlijk wel van verkleden houden’’. Toch denkt Lute dat het goed was voor iedereen om even uit je eigen comfortzone te kruipen en even gek te doen. ‘’Het support ook heel erg de band met je klas om dit samen te organiseren en te doen. Je staat namelijk niet alleen voor schut.” ‘’Ook hielp iedereen elkaar met het bedenken van outfits’’.  

Deze bijzondere schoolfoto staat helemaal los van de school zelf. De mentor deed dan ook niet mee aan de verkleedpartij. Het wordt ieder jaar georganiseerd door een voor leerlingen uit de examenklas. Per klas wordt er een verschillend thema gekozen, waardoor sommige foto’s nog wel van elkaar verschillen: de ene klas in namelijk enthousiaster dan de andere klas. Bij 12Berkel deed iedereen mee, dat was een grappig gezicht. Iedereen kroop in zijn rol en begon zich ook een beetje als gangsters te gedragen. ‘’Als leerling keek ik hier al sinds de eerste klas naar uit. ‘’Ik heb eindexamenleerlingen dit altijd zien doen en het is heel leuk om mee te maken dat wij dit nu ook mogen doen’’. De leerlingen mochten ook verkleed op hun persoonlijke foto, daar keek de fotograaf wel even van op. ‘’Toen ik op mijn hoge hakken het busje binnen stapte waar mijn foto gemaakt zou worden moest de fotograaf hard lachen’’. ‘’Hij vond het geweldig’’. De leerlingen kijken allemaal terug op een grappige en leuk dag en kunnen niet wachten om het eindresultaat te zien.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *