Amerikaanse verkiezingen bij te wonen in Tivoli Vredenburg

Amerikaanse verkiezingen bij te wonen in Tivoli Vredenburg

Foto: Shuttershock

Utrecht | dinsdag 3 november is het dan zover, de uitslag van de verkiezingen van de Verenigde Staten is dan eindelijk, na lang afwachten, hier. Tivoli Vredenburg nodigt verschillende journalisten en experts uit die de verkiezingen komen analyseren en meer informatie verschaffen over de geschiedenis van de standpunten van de kandidaten.

Na de nieuwe maatregelen heeft Tivoli Vredenburg verschillende oplossingen bedacht zodat het mogelijk wordt de verkiezingen alsnog aan een groot publiek te laten zien. Zo worden er meerdere zalen ter beschikking gesteld en is het ook via een livestream bij te wonen. In de satellietzalen, dus de zalen die de verkiezingen via een livestream zullen bijwonen, is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de grote zaal. Oorspronkelijk was het idee om het veel groter aan te pakken. Het zou namelijk in de grote zaal worden uitgezonden, hier zouden 1100 mensen bij kunnen zijn. Daarnaast was het ook de bedoeling dat, voor de mensen die het zouden willen, er de mogelijkheid zou zijn om zo lang te blijven als ze zouden willen zodat ze de verkiezingen tot aan de uitslag konden blijven volgen.

Tessa Hagen, programmeur kennis en debat, verteld hoe ze een selectie hebben gemaakt in journalisten en experts die komen spreken. Zo vinden ze het belangrijk dat er een goede man vrouw verhouding is op het podium. De traditionele experts is de oude witte man, hier willen ze voor deze avond een beetje vanaf. Daarbij hebben ze veel online gezocht, na vooral wat jongere mensen, met een grote expertise die nog niet veel zijn gezien. Die weten namelijk veel over de verschillende groepen, zoals de black en young votes, die gaan stemmen in Verenigde Staten. Ook keken ze naar beschikbaarheid vanuit het buitenland, zodat ze daar tijdens de uitzending ook contact mee konden zoeken.

Dit is niet de eerste keer dat de verkiezingen zo live zijn bij te wonen. Er heeft al twee keer een groot verkiezingsfestival bij de Melkweg Amsterdam plaatsgevonden. 4 jaar geleden was er ook al een mogelijkheid om de verkiezingen in Tivoli Vredenburg bij te wonen. Ze wisten hierdoor dan ook dat er animo voor zou zijn als ze het dit jaar weer zouden doen. Daarbij organiseert Tessa Hagen al 3,5 jaar verschillende debatten en lezingen, over politiek en dergelijken. Waar mensen in grote getallen op af komen. Het was dus niet onrealistisch om te bedenken dat dit nu weer gaat gebeuren.

Er is geen speciale doelgroep waarvoor ze dit organiseren. Het is voor iedereen die geïnteresseerd is in maatschappelijk en culturele onderwerpen. Niet al te stijf maar wel inhoudelijk sterk. Daarnaast is het ook niet voor grote kenners. “Het richt zich wel op verdieping maar op een leuke ontspannende manier.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *