Apeldoorn officieel ‘Fair Trade’ gemeente 

Apeldoorn officieel ‘Fair Trade’ gemeente 

Na jaren inzet van kerngroep Fair Trade Apeldoorn, kan de vlag eindelijk uit. Apeldoorn is officieel een fair trade gemeente geworden. Is dit een druppel op een gloeiende plaat? Of hebben we hier te maken met het begin van een verantwoorde trend op lokaal niveau?   

Kerngroep Fair Trade Apeldoorn kan na jaren inzet, eindelijk met trots zegevieren. De titel ‘Fair Trade’ wordt niet zomaar toegekend, je moet voldoen aan bepaalde criteria zoals media-aandacht, betrokkenheid van winkels en het lokale bestuur moet zich ook inspannen. Voorzitter van de kerngroep Theo van Driel zegt hartstikke blij te zijn: ‘’We hebben in al die jaren scholen, bedrijven en inwoners betrokken bij dit belangrijke thema. Het is mooi om te zien dat al ons werk ook gezien wordt.’’ Naar aanleiding van een motie in de raad let zelfs de gemeente beter op wat ze inkopen, de principes van eerlijke handel zijn opgenomen in hun inkoopbeleid en dat is progressie.

Samenwerking  
In samenwerking met stichting Mondial Apeldoorn heeft Fair Trade Apeldoorn het zo ver weten te krijgen. De stichting heeft in Apeldoorn de winkels in kaart gebracht waar producten worden verkocht of gebruikt die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Van kleding tot speelgoed, van cosmetica tot meubels, er zijn 40 winkels aangesloten op ‘De eerlijk winkelen route’ dus er is voor iedereen wel wat te vinden. Wethouder Maarten van Vierssen geeft aan blij te zijn met de titel. ‘’We blijven ons als gemeente inzetten om Fair Trade in te kopen en dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen van onze bedrijven en inwoners. Alleen samen kunnen we er immers voor zorgen dat iedereen een eerlijke prijs krijgt voor zijn of haar product’’, aldus de Wethouder.

De kerngroep geeft aan dat dit pas het begin is en dat ze zullen blijven werken aan meer eerlijke handel. Donderdag 29 oktober tot zaterdag 31 oktober was er een glazen huis te zien tegenover de McDonalds in het centrum. Inwoners konden in dat glazen huis de werkplek en de erbarmelijke omstandigheden zien van arbeiders in de kledingfabrieken. Zo ziet iedereen waar onze kleding vandaan komt!

Over de auteur

Ahmad Belal Hanifi

Life is worth dying

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *