Coronaproof speuren op het vogeleiland in Deventer.

Coronaproof speuren op het vogeleiland in Deventer.

De blaadjes kleuren geel, rood en oranje en vallen langzaam van de bomen. Het is herfst. De nieuwe kunstroute Eilandje maakt het mogelijk om coronaproof een culturele herfstwandeling te maken in Deventer. 

(5-11-20)

Sinds zondag 13 september was de kunstroute “Eilandje” voor bezoekers open op het Vogeleiland, schuin tegenover station Deventer. Vijf kunstenaars uit Deventer hebben nieuw werk gemaakt dat is geïnspireerd op dit eiland: Jojanneke Dekens Jeroen Diepenmaat, Susanne Sørensen, Stefan Venbroek en Tamara Stoffers. Ze laten de bezoekers het Vogeleiland verkennen met mensen hun vingers, oren, ogen en neuzen. 

Eerder konden mensen bij Parkcafé Mees op het Vogeleiland hun eigen botaniseertrommel ophalen. Nu kunnen mensen door de verscherpte coronamaatregelen, deze botaniseertrommel ophalen bij de VVV Deventer op de Brink. Daarin zitten een vijftal mysterieuze voorwerpen, die iets te maken hebben met de kunstwerken op het eiland. Volgens een geheim parcours kom je langs alle kunstwerken.  

De botaniseertrommel is ontworpen door beeldend kunstenaar Loes ten Anscher, die de cultuurprijs van Deventer -de Gulden Adelaar- in 2020 heeft ontvangen. De Gulden Adelaar is de culturele prijs van de gemeente Deventer. De prijs is bedoeld voor de meest uitblinkende prestatie op het gebied van beeldende kunsten, literatuur, muziek, toneel of wetenschap, uitgereikt door iemand die in de gemeente Deventer woont. Het project “Eilandje” is een initiatief van Loes ten Anscher en Eva Kleeman, directeur van de Ter Borch Stichting.  

Niet alleen volwassenen zijn lovend over deze kunstroute, maar ook veel kinderen in Deventer zijn enthousiast. Veel verschillende basisscholen gaan met hun klassen naar het park om deze kunstroute af te leggen. Zo ging ook basisschool Adwaita uit Deventer met groep 8A naar het vogeleiland om met de kinderen te speuren naar de mysterieuze voorwerpen. Jules Nieuwenhuizen (11) uit groep 8A vertelt: “Ik vond het een hele leuke soort speurtocht. We moesten goed zoeken naar aanwijzingen en we zaten er soms ook helemaal naast. Ik vond het leuk dat we dit met onze klas hebben gedaan, het voelde net als een soort schoolreisje alleen dan in onze eigen stad!” 

De kunstroute is nog tot 15 november te bezoeken. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *